У Нацбанку в Чернівцях знайшли написи кав’ярні «Габсбург»

У Нацбанку в Чернівцях знайшли написи кав’ярні «Габсбург»Під час реконструкції будівлі Національного банку в Чернівцях на Центральній площі будівельники виявили під шаром штукатурки на стінах написи часів кав’ярні «Габсбург», яка знаходилася тут за Австрії. Там повідомляється, які вина та лікери продаються тут.

Як розповів начальник управління Національного банку України в Чернівецькій області Богдан Ковч, будівля була споруджена 1898 року за проектом модного на той час архітектора Макса Моргенштерна. На першому поверсі розміщувалося кафе «Габсбург», яке проіснувало до 1919 року. На той час це був один з найкращих відпочинкових закладів у місті.

За філіжанкою кави тут збиралися чернівецька еліта: поети, музиканти, філософи, художники, інтелігенція. У цій кав’ярні пила каву Леся Українка, коли приїжджала в гості до Ольги Кобилянської. Пізніше тут заснували клуб любителівв кави. А за румунської влади відкрили нове кафе «Грант».

Із 1926 року в будинку розміщувалися філії двох румунських банків, а 1928 року відкрився центральний відділ з продажу залізничних квитків. 1934 року тут розмістилася ще одна філія кредитного румунського банку із загальним капіталом 750 000 000 лей. Розміщення банків у цій будівлі вже стало традиційним.

Національний банк відкрився у цьому будинку в 1991 року.

Як розповіла архівіст Марія Никирса, стіни кав’ярні «Габсбург» були оздоблені золотом, а меблі зроблені з червоного дерева. Підлога була покрита корковим настилом. У кав’ярні навіть встановили електричні вентилятори для очищення повітря від цигаркового диму.

Джерело

peredplata