цей день 10 червня

161-й день року за Григоріанським календарем – до закінчення року залишилось 204 дні. Іменинники – Гнат, Микита. В Португалії відзначають День нації.

Головні події 10 червня

 

Всі події 10 червня

1190 – Під час походу у Палестину 68-річний імператор Священної Римської імперії Фрідріх Барбаросса, одягнутий у важкі обладунки, упав з коня під час переходу через ріку Селіф (нині — Туреччина) і потонув, підхоплений стрімкою течією. Його спадкоємцем став Генріх VI, який продовжив політику батька щодо зміцнення влади династії Гогенштауфенів всередині імперії і розширення її впливу і Італії.
1329 – У битві біля Пелеканоне армія османських турків під керівництвом Орхана I розбили візантійську армію Андроника III Палеолога. Ця поразка відрізала міста Нікея і Нікомедія від імперії і вони невдовзі були завойовані османцями.
1358 – Під селищем Мелло у графстві Бовезі в Пікардії король Наварри Карл ІІ Злий розбив військо Гільома Каля, одного з ватажків селянського повстання, що охопило більшу частину ослабленої тривалою війною Франції. Швидко спалахнувши, Жакерія так же швидко і згасла, жорстоко придушена за кілька місяців, ставши синонімом стихійних і жорстоких повстань у багатьох мовах світу.

нова історія

1692 – За рішенням суду міста Салем (Массачусетс) була повішена Бріджет Бішоп, перша з визнаних судом винними у чаклунстві. Всього під час «полювання на відьом» було страчено 19 чоловік, і близько 200 було ув’язнено.
1793 – У Парижі для широкого загалу відкрито перший у світі публічний зоопарк «Jardin des Plantes».
1794 – За ініціативою Максиміліана Робесп’єра французький Конвент прийняв закон про реорганізацію Революційного трибуналу — новим законом відмінялись апеляції та касації, свідчення очевидців, а єдиним покаранням стала смертна кара. Якобинський терор досягнув свого апогею — за наступні 49 днів до падіння Робесп’єра було винесено 1376 смертних вироків (за попередні тринадцять місяців існування трибуналу — 1220).
1809 – Після окупації французьким військами Риму і приєднання до Франції папської області, папа римський Пій VII відлучив від церкви Наполеона I Бонапарта. Через місяць папа був заарештований і вивезений до Франції, де пербував до 1814 року.
1811 – За активної участі ученого-ботаніка, інспектора з шовківництва півдня Росії М. Біберштейна, в Петербурзі був підписаний «Указ про установу в Криму Імператорського казенного ботанічного саду». У тому ж році біля села Нікіта (нині селище Ботанічне) у місцевого поміщика Смірнова куплено 375 десятин землі, на якій засновано Нікітський ботанічний сад.
1863 – Французький експедиційний корпус увійшов в Мехіко і було проголошено створення Мексиканської імперії на чолі зі ставлеником французького короля Наполеона III австрійським ерцгерцогом Максиміліаном Габсбургом. Законний президент Мексики Беніто Хуарес Гарсія залишив столицю разом з республіканськими військами і почав партизанську війну, котра завершилась їх перемогою в 1867 році.
1865 – У Мюнхені в Національному театрі відбулась прем’єра опери Ріхарда Вагнера «Трістан та Ізольда».
1898 – В ході Американо-іспанської війни американські морські піхотинці вперше висадились на Кубі у бухті Гуантанамо і через місяць боїв змусили капітулювати іспанський гарнізон на Кубі.
1909 – Пасажирським кораблем «Славонія», що зазнав катастрофи біля Азорських островів, вперше в історії використано сигнал SOS.
1916 – Шериф Мекки Хусейн ібн Алі аль-Хашимі, спираючись на підтримку 50-тисячну армію і Антанту, яка контролювала Червоне море, атакував порт Джидда, що переросло у Арабське повстання проти турецького панування з метою створення єдиної арабської держави від Сирії до Ємену.
1934 – При НКВС УРСР створено Головне управління виправно-трудових таборів і трудових поселень (ГУТАБ). У таборах були встановлені важкі умови, не дотримувалися елементарні людські права, застосовувалися суворі покарання за найменші порушення режиму.
1935 – Закінчилась Чакська війна між Болівією і Парагваєм за контроль над північним районом регіону Гран-Чако в Південній Америці, багато в чому через помилкове передбачення там великих запасів нафти. В результаті мирного договору, підписаного 21 липня 1938 року за посередництва Аргентини, Парагвай отримав 3/4 спірної території Чако, а Болівія отримала вихід до річки Парагвай, та можливість транспортних перевезень цією річкою через території Парагваю та Аргентини.
1935 – У недавньому минулому безнадійні п’яниці біржевий маклер Вільям Вілсон і лікар Роберт Сміт організували в Нью-Йорку першу групу «Анонімні алкоголіки», в рамках котрої всім бажаючим вилікуватися від алкогольної залежності пропонувалась 12-етапна реабілітаційна програма. В її основі лежало колективне обговорення виникаючих проблем, повна відвертість у спілкуванні, а єдиним правилом була анонімність учасників. Будь-яка людина, що відчувала виникнення проблеми вживання спиртних напоїв могла вступити до товариства «Анонімних алкоголіків». Сьогодні подібних груп в США налічується близько 80 тисяч загальною чисельністю майже 2 мільйони осіб. Враховуючи позитивний досвід лікування від алкоголізму, в США виникли подібні товариства дещо іншого профілю — «Анонімні наркомани» і «Анонімні гравці».

новітня історія

1940 – В ході Другої Світової війни Італія оголосила війну Франції та Британії. У відповідь Канада оголосила війну Італії.
1940 – У Москві підписано радянсько-німецьку конвенцію про порядок урегулювання прикордонних конфліктів та інцидентів.
1942 – У відповідь на вбивство бійцями чехословацького Опору фашистського “протектора Чехії та Моравії” Рейнгарда Гайндріха, підрозділи 7-й добровольчої дивізії СС «Принц Євген» спалено село Лідіце; все чоловіче населення старше 16 років (172 особи) було розстріляно, 172 жінки були відправлені до концентраційного табору Равенсбрюк (з них 60 загинули в таборі), зі 105 дітей були залишені живими діти віком до одного року, а решта 82 дитини були знищені в таборі смерті поблизу Хелмно.
1943 – Угорець Ласло Біро отримав патент на кулькову ручку, виготовлену ним на замовлення Британських Королівських повітряних сил, которим була необхідна ручка, здатна писати при великих висотах і низькому атмосферному тиску.
1947 – Українські політичні партії та організації в еміграції підписали статут Української Національної Ради (УНРада), створену для консолідації всіх самостійницьких сил для відновлення незалежної української держави з демократичним устроєм.
1956 – У Стокгольмі розпочались змагання XVI Олімпійських ігор, в яких взяли участь 3184 спортсмени з 67 країн. У Швеції до 17 червня проводився турнір з кінного спорту, а решту змагань з 22 листопада 8 грудня пройшли в Мельбурні (Австралія).
1964 – У Москві відкрито пам’ятник Тарасові Шевченку.
1976 – Пол Маккартні і група Wings встановили рекорд для концертів у приміщенні — в американському місті Сіетл на їх виступ прийшло 67100 глядачів.
1985 – Після 1099 днів окупації з Південного Ливану виведено ізраїльські війська.
1990 – На президентських виборах в Перу Альберто Фухіморі з невеликою перевагою переміг письменника Маріо Варгоса Льосу.

наш час

1996 – В США відбулась прем’єра фільму «Скеля» з Шоном Коннері, Ніколасом Кейджем і Едом Харісом у головних ролях. В перший же день касові збори склали 25,1 мільйонів доларів.
1997 – Корпорація «Інтел» випустила процесор «Pentium II», який відзначався більшими кеш-пам’яттю і швидкодією.
2003 – Запущено марсохід «Spirit Rover», перший з двох марсоходів космічного агенства НАСА, запущених у США в рамках проекту «Mars Exploration Rover». «Спірід Ровер» здійснив м’яку посадку на Марс 4 січня 2004 року і пропрацював до 26 січня 2010 року.

Народились 10 червня

1637 – 18 травня 1675, Жак Маркетт, французький єзуїт, першопроходець і дослідник Північної Америки; засновник поселення, яке з часом стало містом Чикаго.
1819 – 31 грудня 1877Жан Дезіре Гюстав Курбе, французький художник, ведучий представник реалізму в живописі. 200 років з дня народження.
1832 – 26 січня 1891, Ніколаус Август Отто, німецький інженер, конструктор першого чотирьохтактного двигуна внутрішнього згорання.
1894 – 26 жовтня 1952, Хетті Макденіел, американська актриса, лауреат “Оскара” (Віднесені вітром” [1940]), перша чорношкіра, удостоєна цієї нагороди. 125 років з дня народження.
1904 – 14 лютого 1988, Фредерік Лоу, американський композитор австрійського походження, лауреат премії «Оскар» (“Джиджи” [1958], “Моя прекрасна леді”, “Камелот”). 115 років з дня народження.
1915 – 5 квітня 2005, Сол Беллоу (Соломон Белорус), американський письменник, Нобелівський лауреат (Дарунок Гумбольдта [1976], Герцог, Планета містера Саммлера).
1922 – 22 червня 1969Джуді Гарленд (Френсіс Етель Гумм), американська акторка й співачка; лауреат премій «Золотий глобус», «Греммі», «Тоні»; матір актриси Лайзи Мінеллі.
1929 – 1 липня 2009, Людмила Георгіївна Зикіна, російська естрадна співачка. 90 років з дня народження.
1930 – Ілля Сергійович Глазунов, російський живописець, графік, портретист (“Вічна Русь”, “Містерія ХХ віку”). Сьогодні 89-а річниця.
1941 – Юрген Прохнов, німецький актор (“Остання зупинка”, “П’ятий ступінь свободи”, “Смертельний вибір”, “Крик кохання”). Сьогодні 78-а річниця.
1941 – Ширлі Оуенс Елстон, американська співачка (The Shirelles: “Will You Love Me Tomorrow”, “Soldier Boy”, “Tonight’s the Night”, “Dedicated to the One I Love”, “Foolish Little Girl”). Сьогодні 78-а річниця.
1951 – Василь Миколайович Шкляр, український письменник («Ключ», «Елементал», «Залишенець. Чорний ворон»), політичний діяч. Сьогодні 68-а річниця.
1955 – Ендрю Стівенз, американський актор (“Даллас”, “Внутрішній терор”, “Паскуда”, “Повстанець”). Сьогодні 64-а річниця.
1964 – Джиммі Чемберлен, англійський рок-музикант (Smashing Pumpkins). Сьогодні 55-а річниця.
1965 – Елізабет Херлі, англійська актриса («Засліпленийй бажаннями»), модель, продюсер. Сьогодні 54-а річниця.
1976 – Андрій Віталійович Шевченко, український громадський діяч, політик та журналіст. Сьогодні 43-а річниця.
1978 – Шейн Уест, американський актор (“Час танцювати”, “Дракула 2000”, “Чого б це не коштувало”). Сьогодні 41-а річниця.
1982 – Лілі (Ліліан Рудабет Глорія Елсвета) Собескі, американська актриса (“Чарлі Грейс”, “Глибокий удар”, “Широко закриті очі”). Сьогодні 37-а річниця.

Померли 10 червня

323 до н.е. – Діоген Синопський, давньогрецький філософ. 2342 роки тому, в 89 років (нар. 412 до н. е.).
38 – Юлія Друзілла, сестра і, можливо, коханка імператора Калігули; друга дочка Германіка і Агрипіни Старшої. 1981 рік тому, в 22 роки (нар. 16 вересня 16 р.).
1045 – Рейулльф Дренгот, норманський авантюрист і найманець, перший граф Аверси (1030 р.). 974 роки тому, в 22 роки
1190 – Фрідріх Барбаросса (Фрідріх I), король Німеччини (з 1152 р.), імператор Священної Римської імперії (з 1155 р.) з династії Гогенштауфенів. 829 років тому, в 68 років (нар. 1122 р.).
1836 – Андре Марі Ампер, французький фізик, математик і природодослідник. 183 роки тому, в 61 рік (нар. 20 січня 1775 р.).
1858 – Роберт Броун, шотландський ботанік; відкрив хаотичний рух дрібних часток у рідині під дією ударів молекул оточуючого середовища (“броунівський рух”). 161 рік тому, в 85 років (нар. 21 грудня 1773 р.).
1908 – Луїс Ламур, американський письменник, найзнаменитіший автор вестернів — випустив 101 книгу, кожна з яких стала бестселером. 111 років тому, в 0 років(нар. 22 березня 1908 р.).
1926 – Антоніо Гауді, каталонський архітектор, представник стилів арт-нуво та модерн в архітектурному мистецтві. 93 роки тому, в 74 роки (нар. 25 червня 1852 р.).
1944 – Олег Ольжич (Олег Олександрович Кандиба), український поет, археолог і політичний діяч; син поета Олександра Олеся.75 років років тому, в 37 років (нар. 21 липня1907 р.).
1949 – Сігрід Унсет, норвезька письменниця (“Фру Марта Оулі”, “Щасливий вік”), лауреат Нобелівської премії (1928).70 років років тому, в 67 років (нар. 20 травня 1882 р.).
1961 – Катерина Василівна Білокур, майстер українського народного декоративного живопису, представниця «наївного мистецтва». 58 років тому, в 61 рік (нар. 7 грудня 1900 р.).
1967 – Спенсер (Бонавентуре) Трейсі, американський актор, чотириразовий лауреат премії «Оскар», першим отримав двох “Оскарів” підряд (“Капітан Відвага” [1937], “Міські хлопці” [1938], “Доктор Джекіл і містер Хайд” [1941], “Батько нареченої” [1950]; “Тридцять секунд над Токіо”, “Старий і море”, “Цей божевільний, божевільний, божевільний світ”, “Ребро Адама”, “Вгадай, хто прийде на обід”). 52 роки тому, в 67 років (нар. 5 квітня 1900 р.).
1982 – Райнер Вернер Фассбіндер, німецький театральний та кінорежисер (“Заміжжя Марії Браун”, “Сум Вероніки Фосс”, “Александрпляц”, “Остерігайся святої хвойди”), сценарист, актор, оператор. 37 років тому, в 37 років (нар. 31 травня1945 р.).
2004 – Рей(монд) Чарльз (Робінсон), американський співак, композитор, піаніст, лауреат премії “Гремі” (Georgia on My Mind [1960], Let the Good Times Roll [1960], Genius of Ray Charles [1960], Hit the Road Jack [1961], I Can’t Stop Loving You [1962], Busted [1963], Crying Time [1966], Living for the City [1975], Lifetime Achievement Award [1986], I’ll be Good to You [з Чакою Хан — 1990]), актор (Брати-блюз). 15 років років тому, в 74 роки (нар. 23 вересня1930 р.).
2008 – Чингіз Айтматов, киргизький письменник (“Джаміля”, “Прощавай, Гульсари!”, “І довше віку триває день”, “Плаха”). 11 років тому, в 80 років (нар. 12 грудня 1928р.).

peredplata