Засуджений чернівчанин без власного відома

Чернівчанину Івану Валер’яновичу Юркевичу з недавніх пір стали надходити з Садгірського відділу Державної виконавчої служби незрозумілі для нього повідомлення про те, що на виконанні перебувають документи про стягнення з нього якогось боргу.

Оскільки ж чоловік не міг пригадати за собою ніякого гріха, помчав з’ясовувати питання до державного виконавця. Та яким же було його здивування, коли дізнався, що йдеться про події… трирічної давності!

– Ще у вересні 2009 року стався інцидент між мною, моїм братом та сусідом, що живе поруч, – розповідає Іван Валер’янович. – Сусід часто без мого дозволу нишпорив подвір’ям, особливо тоді, коли вдома нікого не було. Його бачили інші сусіди, котрі нам постійно про це повідомляли… Коли ж сліди неочікуваних «відвідувань» обійстя стали більш помітними, а від подібних повідомлень увірвався терпець, брат вирішив заборонити йому заходити на моє подвір’я. Той відреагував агресивно: побив брата залізною трубою, довелося викликати «Швидку допомогу» та накладати у лікарні шви.

З надією, що розбишаку трохи приструнять, Іван Валер’янович викликав правоохоронців та розповів міліціонерові про те, що трапилося. Сусід також звернувся до Садгірського райвідділу внутрішніх справ зі скаргою на братів.

З плином часу і Іван Валер’янович, і його брат про все майже забули та вирішили пробачити нестриманому сусідові – мовляв, досить того, що він і попри це з усіма довкола перебуває у неприязних стосунках. До того ж, їх ніхто і нікуди не викликав, жодних пояснень більше не брали ні у них самих, ні у інших сусідів. Але коли після майже дворічного мовчання «заговорила» ДВС, чоловіки обурилися. Бо «депеша» вказувала на те, що, згідно з постановою суду, Івана Юркевича визнано винним у порушенні громадського порядку та що він мусить сплатити 51 гривню. Але ж про суд ніхто нікого і ніколи не попереджав! Жодних повісток, жодних свідків, і раптом – суд?

Бодай щось з’ясувати у Садгірському районному суді братам Юркевичам не вдалося – суддя, котрий, згідно з документами, розглядав матеріали «справи», давно уже там не працює. В ознайомленні з матеріалами братам відмовили. Тож, витребувавши копію постанови, Іван Валер’янович зі здивуванням дізнався, що він «в судове засідання не з’явився з невідомих причин, хоча був повідомлений про дату та місце розгляду справи». За словами чоловіка, це просто цинічний наклеп. Бо якби він знав про судовий розгляд, то неодмінно вже розставив би всі крапки над «і» та обов’язково скористався б своїм правом на оскарження цієї постанови в апеляційному суді…

Саме тому Іван Юркевич себе винним не визнає, постанову суду вважає сфальсифікованою, а штраф ні за що платити не хоче. Каже, що вже навіть не йдеться про 51 гривню, просто тепер це – справа честі. Виконавча ж служба не вгаває та продовжує надсилати чоловікові специфічні повідомлення – 15 квітня у себе на хвіртці (?!) він знайшов конверт з вимогою з’явитися до державного виконавця…. 10 квітня. На конверті – жодної дати, окрім відмітки ТОВ «Укркур’єр» ЮС – 04. 04. 2013 та число 387. Хіба так мають вручатися важливі повідомлення адресатові? Хіба за таку якість послуг ку-р’єрська служба отримує платню? Але це вже інше питання.

Старший державний виконавець Садгірського відділу ДВС Юрій Федорощак пояснює, що це виконавче провадження перебуває на виконанні з 19 лютого 2010 року. Виконавчий документ також скеровувався до ВДВ Кіцманського районного управління юстиції, оскільки надходили повідомлення про тимчасове проживання «боржника» у с. Лужани. Потім він повернувся до Чернівців (Іван Юркевич запевняє, що у Лужанах навіть знайомих немає – Н.Б.). Відповідати за дії судді – не прерогатива ДВС. Але постанова з суду з печаткою надійшла у законні терміни, і її треба виконувати. Тож лише шляхом скасування постанови суду ДВС припинить надсилати вимоги.

Іван Валер’янович не збирається складати рук. Він налаштований повторно скерувати звернення до суду для ознайомлення з матеріалами справи та діяти надалі в законодавчому полі. Аби захистити свою честь і гідність. Чоловік сподівається, що ця злощасна постанова буде скасована фаховими спеціалістами, а винних у фальсифікації покарають.
Наталія БРЯНСЬКА

peredplata