З початку року завдяки втручання інспеції праці укладено трудові договори з 23 працівниками

Як повідомляє територіальна державна інспекція з питань праці, з початку року у 29 роботодавців із 177 перевірених виявлено порушення законодавства щодо використання праці найманих працівників. У них без належного оформлення трудових відносин працювало 57 працівників, в тому числі у 26 фізичних осіб-підприємців виявлено 44 неоформлених працівники та на 3 підприємствах – 13.

Найчастіше це не укладення трудових договорів з працівниками, відсутність ведення обліку робочого часу, нарахування та виплати заробітної плати, не нараховування компенсації за невикористані відпустки, індексація заробітної плати.

За результатами перевірок видано 28 приписів за порушення в оформленні трудових відносин, складено 23 протоколи щодо притягнення роботодавців до адміністративної відповідальності, які направлені на розгляд місцевих судів. Окрім цього, за трьома протоколами винесені постанови щодо накладення штрафних санкцій за невиконання законних вимог державних інспекторів праці, а матеріали перевірки п’яти суб‘єктів господарювання направлені до правоохоронних органів.

Як зазначають спеціалісти територіальної інспекції, такі заходисприяють легалізації робочих місць. Так, на виконання вимог виданих упродовж січня-березня 2013 року приписів укладено трудові договори з 23 працівниками, також 2 громадян зареєструвались як фізичні особи-підприємці.

З метою профілактики порушень трудового законодавства інспекторами праці проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота. Зокрема, з 1 лютого цього року в інспекції працює «телефон оперативного реагування», через який жителі області можуть отримати кваліфіковані роз’яснення і консультації від спеціалістів інспекції.

Окрім цього, продовж березня-квітня цього року державні інспектори праці проводять семінари та виступають з лекціями для студентів випускних курсів навчальних закладів області щодо переваг легального працевлаштування. Такі заходи вже відбулися в національному університеті ім. Ю.Федьковича, коледжі економіки і дизайну, політехнічному коледжі, державному комерційному технікумі, обласному училищі мистецтв ім. С. Воробкевича, індустріальному коледжі, Глибоцькому професійному ліцеї та інших навчальних закладах.

Про це повідомляє прес-служба ОДА.

peredplata