Чернівецькі податківці роз\”яснюють специфіку роботи літніх кафе

Не встигла до Чернівців прийти справжня та довгоочікувана весна, як місто масово почало готуватися до відкриття літнього сезону. Настав сезон відкриття літніх майданчиків від стаціонарних закладів ресторанного бізнесу.

Невід\’ємною частиною діяльності в ресторанному бізнесі є торгівля. Патентуванню підлягає торговельна діяльність, що здійснюється суб’єктами підприємницької діяльності в пунктах продажу товарів, під якою, зокрема, згідно ст. 267 Податкового кодексу України (ПКУ) розуміються і підприємства, установи та організації, які провадять діяльність у торговельно-виробничій сфері (ресторанне господарство).

Торговий патент отримується на кожен пункт продажу товарів. При цьому, під пунктом продажу, зокрема, розуміються ресторани, кафе, закусочні, бари, відкриті літні майданчики, кіоски й інші пункти громадського харчування.

Відкриті літні майданчики мають статус окремого пункту продажу, якщо вони не є частиною стаціонарного кафе, розташованого у приміщенні (тобто є самостійними об’єктами). Щодо літнього майданчика, який розташований біля стаціонарної капітальної споруди та експлуатується за принципом збільшення посадочних місць, то такий майданчик окремим пунктом продажу не є, тож придбавати на нього додатковий торговий патент не потрібно. У разі здійснення в одному пункті продажу двох або трьох видів торговельної діяльності (роздрібна, оптова торгівля, громадське харчування) придбавається один торговий патент за максимальною вартістю.

Приватним підприємцям на єдиному податку торгових патентів придбавати не потрібно. Якщо ж підприємець перебуває на загальній системі оподаткування і його діяльність передбачає проведення розрахунків з відвідувачами за готівку, то слід придбати торговий патент.

Торговий патент суб’єктам підприємницької діяльності видають податкові органи за місцем розташування кафе на підставі заяви (поданої за встановленою формою). Ставка збору за здійснення торгової діяльності встановлюється органами місцевого самоврядування з урахуванням місця розташування пункту продажу товарів та асортименту товарів.

Торговий патент повинен бути розміщений у кафе на відкритому та доступному для огляду місці. Для запобігання пошкодженню торгового патенту дозволяється розміщувати нотаріально завірені копії торгових патентів. При цьому, оригінал мусить зберігається у відповідальної особи суб’єкта господарської діяльності.

Державна податкова інспекція у м. Чернівцях нагадує платникам збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності, що сплачувати збір необхідно щомісячно не пізніше 15 числа. У випадку, якщо суб’єкт господарювання несвоєчасно вносить плату за торговий патент до нього застосовуються штрафні санкції у розмірі 50% ставки збору, а у разі несплати до 1 числа місяця, що настає за місяцем порушення – штраф та анулювання патенту.

Про це повідомляє відділ взаємодії із засобами масової інформації та громадськістю ДПІ у м. Чернівцях.

peredplata