На Буковині заборонено вибір гравію та піску

З 1 квітня в Україні оголошено заборону на ловлю риби в період нересту, так само забороняється і видобуток гравію та піску. Проте нелегалів це не зупиняє. Вони різними способами знаходять можливість обминути законодавство та здобути бажане. Можна відкрити будь-яку газету і побачити контакти людей, що поставляють гравій, проте ніхто не перевіряє чи мають вони дозвіл. Проблема ускладнюється ще й через корупцію на місцях. Те, що правоохоронці закривають очі на подібні речі, часто стає інструментом у боротьбі з легальними виробниками, яким ставлять “палки в колеса”.

Про причини незаконного збору гравію та піску говорили на круглому столі в Києві, якого провів 24 квітня Київський екологічно-культурний центр. Розглядали там і ситуацію загрозливих масштабів у Західній Україні, а сааме: інцидент у Чернівецькій області – кілька днів тому у с. Іспас місцеві мешканці зупинили компанію, що черпала гравій без дозволу.

Розібрати ситуацію екологи та представники органів влади, що відповідають за дотримання екологічних правил і норм на Буковині, зібрались на круглому столі, що провів Чернівецький прес-клуб реформ.

Василь ДУТЧАК, начальник Державної екологічної інспекції в Чернівецькій області, прокоментував ситуацію, що сталася у с.Іспас наступним чином:

– Вивезти за 3-4 дні близько 2 тисячі тон гравію нереально. Для цього потрібно цілодобово працювати та задіяти близько 300 машин. Це були запаси за 2010, 2011 та 2012 рр., які компанія зробила, поки мала на це дозвіл.

Загалом за незаконний видобуток піску та гравію у 2010 р. затримано 1050 осіб, у 2011 р. – 468, а у 2012 р. – 247.

– Якщо раніше фізична особа сплачувала штраф від 68 до 102 гривень, а посадові 170 -238 грн., то з 2012 р. Штраф скаладє 255-500 грн. та 500-1700 грн. відповідно.

Окрім цього, Кабінет Міністрів України постановив, що за кожен незаконно видобутий кубічний метр гравію накладається штраф у розмірі 200 грн., – додав Василь ДУТЧАК.

Часто споживачі задають запитання: де ж брати пісок та гравій для будівельних робіт? У сухих кар’єрах. А про це повинні потурбуватися відповідні підрозділи облдержадміністрації.

Борис БАГЛЕЙ, начальник Державного управління охорони навколишнього середовищ запевнив, що на Буковині діє 2 легальних кар’єри, які мають ліцензію.

Правозахисник Олег ЛИСТОПАД навіть радить великим споживачам та пересічним громадянам бойкотувати нелегальну продукцію, адже нелегальний забір цих природних ресурсів може спричинити серйозну екологічну катасрофу у будь-якому регіоні Карпат.

Вікторія ЯШАН

Джерело CitizenJournal.info ©

peredplata