Вкладникам Ощадбанку СРСР віддадуть ще по 1000 гривень

Вкладникам Ощадбанку СРСР віддадуть ще по 1000 гривеньВерховна Рада поверне населенню ще частину заощаджень Ощадбанку СРСР.

Законопроект зареєстрували депутати Комуністичної партії. Згідно йому, в проекті держбюджету на 2012 рік закладуть витрати на компенсацію втрат від знецінених заощаджень у розмірі 1 млрд гривень.

456 млн гривень буде виплачено спадкоємцям померлих вкладників.

У бюджеті на цей рік аналогічних виплат не передбачено. Хоча кількість звернень до парламенту і банки не зменшується. За даними Ощадбанку, на 1 січня в інформаційно-аналітичної системи установи зареєстровано 5,37 млн. людей, які претендують на відшкодування коштів. Для виплати спадкоємцям померлих вкладників, які зверталися тільки в Ощадбанк з 2005 року, необхідно 442 млн грн. Ще 14 млн грн потрібно для виплат спадкоємцям вкладників, що звернулися в страхові компанії \”Оранта\”, \”Дніпро\”, \”Оранта-Лугань\”, \”Оранта-Січ\”, \”Астарта\” і \”Орадон\”.

Якщо Кабмін займеться відшкодуванням внесків, йому неминуче доведеться скоротити інші витрати. \”Для МВФ основними показниками є дефіцит бюджету і реалістичність дохідної частини, тому для виділення нової суми уряду потрібно буде стиснути видатки за іншими статтями. Пропонований обсяг компенсації – близько 0,3% від очікуваних доходів держбюджету – не такий великий, щоб нести видимі ризики для економіки\”, – стверджує головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан.

У парламенті вважають, що виплатити 1 млрд грн – не проблема. Проблема в тому, скільки ще ці виплати будуть тривати, вважає народний депутат Станіслав Аржевітін. За його словами, є варіант, що вкладники Ощадбанку отримають можливість стати його власником. Для цього слід провести референдум. Вклади ж можна буде конвертувати в акції. Крім того, потрібно проводити виплати виходячи з купівельної спроможності на момент знецінення. У такому випадку сума виплат може знизитися до 60-70 млрд грн.

У Партії регіонів вважають, що питання про виплати – вірна ознака підготовки до виборів. \”Раніше питання виплат за вкладами навіть не розглядався, а 1 млрд грн – значна сума. Перед виборами це може стати хорошою можливістю пролобіювати свою політичну силу. Чи буде ця норма внесена, стане зрозуміло вже 15 вересня, коли повинен бути поданий держбюджет\”, – зазначив народний депутат Василь Горбаль.

Починаючи з 1996 року, коли був прийнятий закон \”ПРО держгарантії відновлення заощаджень громадян України\”, було виплачено всього 10,6 млрд з більш ніж 131 млрд грн.
Джерело

peredplata