На колегії прокуратури Чернівецької області говорили про пенсійне забезпечення

Пенсійні питання нині є чи не найважливішою розмовною темою серед населення України. Тому цій проблематиці значну увагу у своїй роботі приділяють і прокурори.

Йшлося про стан додержання законів та наглядової діяльності органів прокуратури Буковини у сфері пенсійного забезпечення і на сьогоднішньому розширеному засіданні колегії цього правоохоронного органу.

Як зазначив у вступному слові прокурор Чернівецької області П.Коваль, пенсія – це не допомога і не подарунок від держави, а індивідуальний кропіткий результат багаторічної праці кожної людини. Тому сплата внесків до Пенсійного фонду України – одна з найважливіших складових соціального захисту громадян похилого віку. Згідно з існуючою системою пенсійного забезпечення пенсії нині виплачуються із внесків працюючих людей. Тому платники внесків до Пенсійного фонду, здавалось би, повинні усвідомлювати це і стежити за вчасністю нарахування та повнотою їх сплати. Однак відбувається це, на жаль, ще далеко не так. У даний час на обліку в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Чернівецькій області перебуває 75тис.748 платників страхових внесків. З них майже 35 тис. – фізичні особи. Проте значна частина платників має заборгованість перед Пенсійним фондом, яка на 1 червня ц.р. становить 27млн.грн. З них 6,8 млн. – недоїмка зі сплати страхових внесків, а 22,2 млн. – заборгованість із єдиного соціального внеску.

Петро Андрійович наголосив, що незважаючи на певні позитивні зрушення у роботі міськрайспецпрокурорів Буковини, стан наглядової діяльності у цій галузі все ж потребує подальшої активізації.

Детальніше про стан додержання законодавства у сфері пенсійного забезпечення розповів присутнім заступник прокурора області М.Савін. Доповідач, зокрема, зазначив, що органи Пенсійного фонду України в області ще не повною мірою забезпечили здійснення державного контролю за своєчасністю та повнотою сплати страхових внесків. Допускалися порушення під час організації та проведення перевірок, погашенні заборгованості, веденні претензійно-правової роботи, примусовому виконанні судових рішень, а також накладенні адміністративних стягнень.

Незважаючи на зростання заборгованості зі сплати єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, працівниками районних управлінь ПФУ не завжди вживалися достатні заходи впливу до порушників.

Тому з метою активізації роботи щодо захисту прав громадян на пенсійне забезпечення колегією було визначено низку організаційно-практичних заходів.

Про це повідомляє прес-служба прокуратури Чернівецької області.

peredplata