Як отримати ідентифікаційний код для дитини, – поради буковинцям

Ідентифікаційний код або індивідуальний податковий номер є важливим документом у сучасному світі. Без нього ми не можемо отримати кредит, оформити нотаріальну довіреність або купівлю-продаж, дарування здійснити та інші дії. Незважаючи на те, що отримання ідентифікаційного коду є добровільною процедурою, його вимагають у багатьох інстанціях.

На сьогоднішній день в Центрі обслуговування платників податків міської податкової чернівчанам було видано 3866 реєстраційних номерів облікової картки платника податків, що на 406 більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Ще зовсім недавно потреба у документі здебільшого виникала у молоді в період її першого влаштування на роботу чи при вступі до вищого навчального закладу. Але код може стати в нагоді підліткові, оскільки деякі учні мають матеріальні заохочення – премії і стипендії, для оформлення яких необхідна копія коду. Останнім часом дедалі більше звертаються до податкової батьки новонароджених, молодших школярів та старшокласників. З початку року дана категорія чернівчан отримала 963 коди.

Державна податкова інспекція у м. Чернівцях нагадує процедуру отримання ідентифікаційного коду для дитини (неповнолітньої особи).

Відповідно до ст.70 Податкового кодексу України із змінами та доповненнями та р. VII Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, затвердженого наказом ДПА України від 17.12.10 № 954, фізична особа – платник податків незалежно від віку (як резидент, так і нерезидент), для якої раніше не формувалася облікова картка платника податків та яка не включена до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків, зобов’язана особисто або через законного представника чи уповноважену особу подати відповідному органу державної податкової служби облікову картку фізичної особи – платника податків, яка є водночас заявою для реєстрації в Державному реєстрі, та пред’явити документ, що посвідчує особу.

Для заповнення Облікової картки використовуються дані документа, що посвідчує особу. Облікові картки неповнолітніх фізичних осіб подаються одним із батьків (усиновителем, опікуном, піклувальником) за наявності свідоцтва про народження дитини та паспортного документа одного із батьків (усиновителя, опікуна, піклувальника).

Реєстрація фізичної особи у Державному реєстрі здійснюється протягом п’яти робочих днів від дня подання до органу державної податкової служби Облікової картки. У разі якщо фізична особа є неповнолітньою, документ, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі, видається одному з батьків (усиновителю, опікуну, піклувальнику) за наявності свідоцтва про народження дитини та паспортного документа одного з батьків (усиновителя, опікуна, піклувальника).

Реєстраційний номер (ідентифікаційний код) облікової картки платника податків у Державній податковій інспекції у м. Чернівцях можна отримати за адресою: вул. Червоноармійська, 200-А, зал обслуговування платників податків №1. Додаткова інформація за тел. 54-20-71, 54-60-24.

Про це повідомляє прес-служба Головного управління Міндоходів у Чернівецькій області.

peredplata