Мельниченко: Кучма міг профінансувати Ющенка, аби зупинити справу Гонгадзе

Я абсолютно переконаний в тому, що коли вирішувалося питання, чи порушувати кримінальну справу проти Леоніда Кучми, Ющенко особисто говорив: «Ні, не порушувати!». Він блокував будь-які кримінальні дії проти Кучми і у справі
Гонгадзе. Це підтверджений факт.

Таку заяву у політичній програмі Остапа Дроздова «Прямим текстом. Бліц» на каналі ZIK зробив майор Микола Мельниченко.

За його словами, коли була порушена кримінальна справа Кучми, для нього це було шоком. «Чому це трапилося? Найперше, що Янукович не пов’язаний із Кучмою гарантіями. Він не пов’язаний із Кучмою вбивством Гонгадзе. Янукович прийшов до влади не завдяки Кучмі, – повідомив майор. – У принципі, Януковичу вигідно зробити так, щоб ця справа отримала логічне завершення. Для покращення іміджу України, та й для себе особисто».

Натомість, на думку Мельниченка, Віктор Ющенко під час свого президентства робив усе навпаки, адже вважав, що зобов’язаний своїм президентством не народу України, який зробив революцію, а Кучмі, який підписав відповідний закон. «І тому Ющенко побоявся робити прецедент, на підставі якого ті, хто прийшов до влади, засуджують тих, хто уже там був і вчинив злочини. Не забувайте також, що на плівках є інформація, яка може трактуватися як така, що Ющенко вчиняв злочини. Думаю, весь цей збіг фактів зумовив те, що Ющенко блокував розслідування кримінальної справи проти Кучми», – сказав Микола Мельниченко.

На запитання журналіста Остапа Дроздова, чи він може підтвердити чутки про те, що за такі гарантії клан Кучми заплатив Ющенку суму з шістьма нулями, майор відповів: «Сім’я Кучми – одна з найбагатших родин у Європі. Є підтвердження того, що ще на 2000 рік вони володіли статками у 8 мільярдів доларів. Для простих людей – це весь житловий комплекс Києва, приблизно 800 000 двокімнатних квартир. Леонід Кучма може дозволити собі купити будь-кого і будь-що. Як відомо, сім’я Кучми фінансувала екс-президента Кваснєвського, а також фонд Клінтона. Зрозуміло, що клан Кучми спроможний був зацікавити і Ющенка в гальмуванні справи Гонгадзе».

Джерело

peredplata