Чернівецька податкова вимагає заборонити виїжджати за кордон 92 керівникам, підприємства яких заборгували державі у сплаті податків

З початку року податківцями до Зведеного бюджету погашено податкового боргу на 17,5 млн. грн., та до Державного бюджету – 11, 6 млн. грн..

Державна податкова інспекція має у своєму арсеналі чимало методів, які допомагають повернути борги державі. Так, по 32 підприємствах – боржниках ініційовано процедури стягнення коштів з розрахункових рахунків в банківських установах у відповідності до 95 ст. Податкового Кодексу, направлено 307 інкасових вимог на стягнення коштів.

Сьогодні ефективним методом недопущення накопичення податкового боргу є розстрочка. Цьогоріч, 7 суб’єктів господарювання упередили ріст податкового боргу шляхом розстрочення грошових зобов’язань на загальну суму 5,5 млн. грн. При цьому розстрочення грошових зобов’язань не лише дає можливість уникнути нарахування штрафних санкцій та пені, але й перенести та розподілити строки сплати грошових зобов’язань до кінця бюджетного року.

Проте частіше борги не сплачують не ті, хто не може, а ті, хто не хоче їх платити. Спільними зусиллями працівників податкових органів, виконавчої служби та суду до таких боржників застосовуються інші дієві інструменти впливу.

Протягом першого півріччя цього року податківцями м. Чернівців направлено 23 позови до суду щодо звернення стягнення на кошти та інше майно боржників через виконавчу службу на суму 0,6 млн. грн. та ініційовано до виконавчої служби звернення про заборону виїжджати за кордон 92 керівникам, підприємства яких заборгували державі у сплаті податків. Таке обмеження на закордонні поїздки для податкових боржників, фізичних осіб, або керівників боржників – юридичних осіб передбачене вимогами підпункту 18 пункту 3 ст.11 Закону України №606-ХІУ «Про виконавче провадження».
Нарікати на несправедливість податківців не приходиться, оскільки у своїй практичній роботі з боржниками вони керуються виключно нормами чинного законодавства та рішеннями суду. Та на останок, перефразувавши вислів Бенджаміна Франкліна, додамо: «податківці відрізняються кращою пам’яттю, ніж боржники».

Про це повідомляє відділ взаємодії із засобами масової інформації та громадськістю ДПІ у м. Чернівцях.

peredplata