НУНСівець хоче легалізувати секс із 16-річними

Депутат від НУНС Віктор Шемчук зареєстрував у Верховній Раді законопроект про скасування кримінальної відповідальності за секс із 16-річними.

Нагадаємо, згідно з чинним законодавством законом заборонені статеві стосунки з неповнолітніми, тобто особами молодше 18 років.

У пояснювальній записці йдеться, що нелогічно переслідувати осіб за розбещення дітей до 16-ти, а за статеві стосунки – до 18-ти.

Зазначається, що Комітет ООН з прав дитини висловив занепокоєння з приводу мінімального шлюбного віку для хлопців (18 років) та для дівчат (17).

Окрім того, комітет збентежило, що в українському законодавстві не встановлено чіткого мінімального віку статевого повноліття, що становить проблему при розслідуванні кримінальних справ за статтею 155 – про статеві відносини з особою, яка не досягла статевої зрілості.

Саме цю проблему, на думку автора, і вирішує запропонований законопроект.

\”Кримінальне законодавство таких країн, як Болгарія, Латвія, Голландія, Білорусь, Азербайджан, Узбекистан, Грузія, Таджикистан, Казахстан передбачають кримінальну відповідальність за сексуальні відносини з особою, яка не досягла 16-річного віку\”, – йдеться у записці.

Шемчук зазначає, що встановленням мінімального віку статевого повноліття вдасться мінімалізувати людський фактор при встановленні зрілості особи, а це є обов\’язковою процедурою при розслідуванні справ за 155 статтею.

Джерело

peredplata