Роз\”яснення чернівчанам про автоутилізаційний податок

З 1 вересня набирає чинності Закон України № 422-VII від 4 липня 2013 року \”Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сплати екологічного податку з утилізації знятих з експлуатації транспортних засобів та вдосконалення деяких податкових норм\” , яким внесені відповідні зміни до розділу VIII Податкового кодексу України. Цим Законом запроваджено новий екологічний податок за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів (далі – ТЗ). Платниками податку будуть особи, які ввозять на митну територію України транспортні засоби та/або кузови до них, здійснюють виробництво (виготовлення) транспортних засобів на митній території України для їх продажу на внутрішньому ринку або придбавають транспортні засоби в осіб, які не є платниками цього податку згідно діючого законодавства. Тобто, фактично цей податок буде сплачуватись не при утилізації ТЗ, а при ввезенні, придбанні чи продажу ТЗ, які в подальшому підлягають утилізації.

Ставки податку визначені Законом № 422 залежно від класифікації ТЗ за кодом товарної позиції. Так, для легкових авто встановлено ставку податку 5500 грн., для пасажирських, вантажних авто та для спеціальної техніки – 11000 грн.

При цьому, деякі платники податків звільнені від сплати екологічного податку на утилізацію. Так, звільняються від сплати цього податку імпортери, вітчизняні виробники ТЗ, які прийняли на себе зобов`язання забезпечити утилізацію знятих з експлуатації вироблених ними ТЗ. Якщо вироблені ТЗ експортуються за межі України, то сплачувати екоподаток за них не потрібно. Також зможуть користуватися преференціями особи, які придбаватимуть на території України ТЗ, які були вперше зареєстровані до 01.09.13 р.

Слід зауважити, що існує ще низка пільг, в тому числі для імпортерів ТЗ, закріплених статтею 240.6 Податкового кодексу України.

У свою чергу, пунктом 242.3 статті 242 Податкового кодексу України визначені випадки, коли ТЗ не є об`єктом та базою оподаткування. Зокрема, до них віднесені ТЗ, що реалізуються для інвалідів, або ТЗ спецпризначення, сплата вартості яких здійснюється з держбюджетів.

Ще однією новацією є те, що при переході права власності на транспортний засіб, з якого сплачено податок за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів або не сплачено такий податок у зв’язку із звільненням, попередній власник транспортного засобу передає наступному власникові довідку про сплату цього податку або довідку про звільнення від сплати цього податку. Форма довідки про сплату податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів та форма довідки про звільнення від сплати цього податку встановлюються Кабінетом Міністрів України та є документом суворої звітності.

Про це повідомляє інформаційно – комунікаційний відділ ДПІ у м. Чернівцях.

peredplata