Декретна відпустка буде зараховуватись до страхового стажу

Згідно з чинним законодавством страховий стаж – це період (сума періодів), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням і похованням, і сплачує страхові внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в порядку, встановленому законодавством.

1 липня 2013 року набирав чинності Закон України від 14.05.2013 N 231-VII \”Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії\”, яким урегульовано питання щодо зарахування до страхового стажу часу перебування осіб у відпустці у зв\’язку з вагітністю та пологами.

Отже, з липня 2013 року особи, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами й отримують допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами, є застрахованими особами. Період такої відпустки зараховуватиметься до страхового стажу при призначенні пенсії.

Сплата єдиного внеску за осіб, які перебувають у відпустці по вагітності та пологам, покладається на підприємства, установи, організації, фізичні особи, які використовують найману працю, військові частини та органи, які виплачують таку допомогу.

Такі норми законодавства в той же час можуть призводити до того, що роботодавці не захочуть брати на роботу вагітних та молодих матерів.
Відповідно до законодавства України, роботодавцям, які порушують трудові права вагітних жінок або молодих матерів, загрожує штраф до 100 неоподатковуваних мінімумів або арешт на півроку. Крім того, за рішенням суду їм може бути винесене покарання у вигляді виправних робіт строком до двох років. При цьому до таких порушень відносяться також: зменшення заробітної плати, звільнення або відмова у прийнятті на роботу через вагітність чи наявність маленької дитини.
Відтепер жінки не втрачають статусу застрахованих осіб і під час відпустки по вагітності та пологах, що є, безсумнівно, позитивом.
В.о. начальника Чернівецького міського управління юстиції
Тетяна КОШКЕР

peredplata