На Михайлове чудо потрібно казати правду та милувати убогих

На Михайлове чудо потрібно казати правду та милувати убогихСьогодні \”Михайло\” творить чудо – православний люд відзначає одне з найшанованіших – свято Архістратига Михаїла. У цей день слід не перетруджуватися, казати тільки правду і милувати убогих.

Є в українському народному календарі день, коли відбуваються чудеса й всілякі загадкові пригоди. Це 19 вересня, коли православна церква згадує чудо Архістратига Михаїла — як у місті Хонех, у Фрігії, архангел врятував від зруйнування церкву — повернув у протилежний бік воду, якою мали її затопити. В Україні Архістратиг Михаїл є одним із найбільш шанованих святих, небесним покровителем Києва. В народній уяві св. Михайло постає славним воїном-захисником знедолених і немічних, і водночас суворим суддею: відводить душі померлих на небо і зважує на терезах їхні добрі й погані вчинки.

Чудом у святі Архангела Михаїла священники вбачають саме спасіння людей. За переказами, наші предки в цей день намагалися дотримуватися посту, не працювати тяжко, адже святий Михаїл у вигляді бідного старця ходить по землі й перевіряє, як його шанують. \”Михайлове чудо\” народ вважає \”значущим\”, \”суворим\”, й таким, що карає. Адже тих, хто в цей день працює, святий Михаїл змушує викидати різні \”чудасії\”, кажуть люди. Натомість, служителі церкви переконують, що сприймання Архангела Михаїла, як грізного святого, є хибним. У підтвердження цього священник одного із чернівецьких храмів, Олег, зазначає: \”Христос говорив, що добрі справи виконувати ніколи не гріх, так само як і сьогодні. Якщо хтось робить добру справу, Господь не приведе до гріха\”.
Джерело /dreamfood.ua

peredplata