До відома буковинців! Відповідальність за порушення законодавства про зайнятість населення

Закон «Про зайнятість населення» від 5 липня 2012 року № 5067-VI набув чинності 1 січня 2013 року. Цей Закон визначає правові, економічні та організаційні засади реалізації державної політики у сфері зайнятості населення, гарантії держави щодо захисту прав громадян на працю та реалізації їхніх прав на соціальний захист від безробіття.
Відповідальність за порушення законодавства про зайнятість населення визначена в статті 53 Закону. Про це повідомляє Чернівецьке міське управління юстиції.

10 серпня 2013р. набрав чинності Порядок накладення штрафів за порушення законодавства про зайнятість населення, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 17 липня 2013р. № 509, який визначає механізм накладення на суб\’єктів господарювання та роботодавців штрафів за порушення законодавства про зайнятість населення, передбачених частинами 2 – 7 статті 53 Закону України \”Про зайнятість населення\”.

Згідно даного порядку до недобросовісних суб`єктів, що порушують законодавство у сфері зайнятості населення виписується постанова про накладення штраф, яка складається у двох примірниках за формою, встановленою Мінсоцполітитки, один з яких залишається у Держпраці або її територіальному органі, другий — надсилається протягом трьох днів суб’єктові господарювання або роботодавцю, стосовно якого прийнято постанову, або видається його представникові, про що на ньому робиться відповідна позначка, засвідчена підписом такого представника. У разі надсилання примірника постанови поштою у матеріалах справи робиться відповідна позначка.

Штрафи накладаються Головою Держпраці, його заступниками, начальниками управлінь і відділів Держпраці та їх заступниками (з питань, що належать до їх компетенції), начальниками територіальних органів Держпраці та їх заступниками.
У разі виявлення під час перевірки суб\’єкта господарювання або роботодавця ознак порушення законодавства про зайнятість населення перевіряючий складає акт, а уповноважена посадова особа не пізніше ніж через 10 днів з дня його складення приймає рішення про розгляд справи про накладення штрафу.

Справа розглядається у п\’ятнадцятиденний строк з дня прийняття рішення про її розгляд.
Про розгляд справи Держпраці та її територіальні органи письмово повідомляють суб\’єктів господарювання та роботодавців не пізніше ніж за п\’ять днів до дати розгляду рекомендованим листом чи телеграмою, телефаксом, телефонограмою або шляхом вручення повідомлення їх представникам, про що на копії повідомлення, яка залишається в Держпраці чи її територіальному органі, робиться відповідна позначка, засвідчена підписом такого представника.
Штраф сплачується протягом одного місяця з дня прийняття постанови про його накладення, про що суб\’єкт господарювання або роботодавець повідомляють Держпраці чи її територіальний орган. Постанова про накладення штрафу може бути оскаржена у судовому порядку.

Нагадаємо, згідно статті 37 частини 2 суб`єкти господарювання, що надають посередницькі послуги у працевлаштуванні не можуть брати з шукачів роботи гроші. Також в статті 53 є список порушень, за які роботодавці та інші суб’єкти господарювання несуть відповідальність за порушення законодавства про зайнятість населення.

Головний спеціаліст Чернівецького міського управління юстиції
Зоя ФЕДИК

peredplata