На Буковині говорили про підвищення рівня антитерористичної безпеки на пасажирському автотранспорті

У рамках правороз’яснювальної та профілактично-попереджувальної роботи співробітники Управління СБУ в Чернівецькій області провели робочу нараду з представниками Департаменту ЖКГ Чернівецької міськради та приватних автоперевізників щодо підвищення рівня антитерористичної безпеки на об’єктах пасажирського автомобільного транспорту Чернівців.

У нараді взяли участь відповідальні посадові особи МКП «Міський центр організації пасажирських перевезень» та понад 35 суб’єктів господарювання, які працюють на ринку пасажирських автоперевезень міста.

Учасники зустрічі розглянули шляхи реалізації вимог Законів України «Про боротьбу з тероризмом», проаналізували досвід проведення в серпні ц.р. АТЦ при СБ України антитерористичних тактико-спеціальних навчань на транспортній інфраструктурі міста.

З метою упередження ймовірних терористичних проявів та мінімізації їх наслідків правоохоронцями визначено алгоритм дій при надходженні тривожної інформації та шляхи підвищення ефективності антитерористичної захищеності громадського транспорту. Звернуто увагу на заходи та форми контролю з боку водіїв пасажиропотоку і багажу щодо виявлення вибухівки, зброї, боєприпасів, саморобно-вибухових або інших уразливих пристроїв, які можуть становити небезпеку для оточуючих. У ході заняття відпрацьовано форми взаємодії автоперевізників з правоохоронцями, органами влади та місцевого самоврядування в разі виникнення надзвичайних ситуацій.

Україна не належить до числа держав із високою ймовірністю проявів терроризму. Водночас тенденції, які спостерігаються в світі, зумовлюють необхідність впровадження в державі комплексу заходів, спрямованих на вдосконалення загальнодержавної системи протидії тероризму.

Головні зусилля загальнодержавної антитерористичної системи спрямовуються на реалізацію організаційно-правових, режимних, технічних, попереджувально-профілактичних та інших заходів, які б мінімізували можливості виникнення терористичних проявів у нашій державі.

Інформація для населення – що необхідно знати громадянам

У разі виникнення загрози чи підозри щодо скоєння теракту, головне, не слід панікувати. Необхідно максимально швидко повідомити про свої підозри або наявну інформацію до правоохоронних органів за телефоном «102». При виявленні підозрілих речей, пакунків, тим паче вибухонебезпечних пристроїв, ні в якому разі не слід торкатися їх. Про знахідку необхідно повідомити власника об’єкту чи водія транспортного засобу. По можливості, необхідно відгородити небезпечне місце та дочекатися прибуття наряду міліції. Далі спрацює налагоджена система і будуть задіяні усі передбачені для таких ситуацій сили та засоби.
Крім телефону чергового УСБУ в Чернівецькій області т. 52-43-15, в Управлінні на конфіденційній основі працює цілодобовий телефон довіри: (0372) 54-02-04.
СБУ просить громадян в разі наявності в них інформації про скоєні злочини, в т.ч. щодо підготовки або вчинення терористичних актів, терміново звертатися за номером «гарячої лінії».

Детальну інформацію про діяльність та структуру АТЦ при СБУ, рекомендації щодо правил поводження у випадках терористичних загроз кожен бажаючий може дізнатися на сайті СБ України – WWW.SBU.GOV.UA

Про це повідомляє прес-служба УСБУ в Чернівецькій області.

peredplata