На Буковині попереджають про збільшення судового збору

23 жовтня 2013 року набирав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору».
Законом внесені зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Закону України \”Про судовий збір\”, якими вводяться нові ставки судового збору у справах про адміністративні правопорушення та підвищуються деякі ставки судового збору, що стягується за подання до суду позовних та інших заяв.

Так, згідно закону, ставки судового збору позовної заяви немайнового характеру та про розірвання шлюбу збільшується з 0,1 до 0,2 розміру мінімальної заробітної плати.

Також встановлюється ставка судового збору позовної заяви про відшкодування моральної шкоди з ціною позову до 5 розмірів мінімальної заробітної плати у розмірі 0,2 розміру мінімальної заробітної плати.

Ставка судового збору позовної заяви про відшкодування моральної шкоди з ціною позову від 5 до 50 розмірів мінімальної заробітної плати встановлюється на рівні 1% ціни позову.

Ставка судового збору позовної заяви про відшкодування моральної шкоди з ціною позову від 50 до 100 розмірів мінімальної заробітної плати встановлюється на рівні 5% ціни позову.

Ставка судового збору позовної заяви про відшкодування моральної шкоди з ціною позову понад 100 розмірів мінімальної заробітної плати встановлюється на рівні 10% ціни позову.

За подання до адміністративного суду адміністративного позову майнового характеру встановлюється ставка 2% розміру майнових вимог, але не менше 1,5 розміру мінімальної заробітної плати та не більше 4 розмірів мінімальних заробітних плат; немайнового характеру – 0,06 розміру мінімальної заробітної плати (з 0,3 розміру).

У випадку ухвалення судом постанови про накладення адміністративного стягнення встановлюється ставка у розмірі 0,03 розміру мінімальної заробітної плати.

Крім того, вводиться норма, згідно якої при поданні адміністративного позову майнового характеру, сплачується 10% розміру ставки судового збору.
Решта суми судового збору стягується з позивача або відповідача пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог.


Начальник відділу Чернівецького міського управління юстиції
Наталія КАЗИМИР

peredplata