Відтепер буковинців не каратимуть громадськими роботами: їх штрафуватимуть або арештовуватимуть

Законом України \”Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо врегулювання питань, що унеможливлюють виконання адміністративних стягнень\” від 24.10.2012 № 656-VІІ, що набув чинності 16.11.2013 року внесено зміни до низки статей Розділу ІV Кодексу України про адміністративні правопорушення, якими передбачена можливість заміни стягнень у виді громадських або виправних робіт іншими видами стягнень (штрафом або адміністративним арештом).

Заміна громадських робіт штрафом застосовується за умови, що санкція статті, за якою на порушника накладено адміністративне стягнення, передбачає можливість застосування штрафу. Розмір штрафу в такому разі визначається із розрахунку, що чотири години невідбутих громадських робіт дорівнюють одному неоподатковуваному мінімуму доходів громадян.

Заміна громадських робіт арештом застосовується за умови, що санкція статті, за якою на порушника накладено адміністративне стягнення, не передбачає можливості застосування штрафу. Строк арешту визначається із розрахунку, що одна доба арешту дорівнює п’яти годинам невідбутих громадських робіт, але не може перевищувати п’ятнадцять діб.

Громадські роботи як вид адміністративного стягнення полягає у виконанні правопорушником у вільний від роботи чи навчання час безоплатних суспільно корисних робіт, вид яких визначають органи місцевого самоврядування. Громадські роботи призначаються районним, районним у місті, міським чи міськрайонним судом (суддею) на строк від двадцяти до шістдесяти годин. Вони відбуваються у вільний від роботи чи навчання час не більш як чотири години на день, а неповнолітніми — дві години на день. Громадські роботи не призначаються інвалідам I та II групи, вагітним жінкам та пенсіонерам. Строк громадських робіт обчислюється в годинах, які правопорушник безпосередньо працював.

Громадські роботи призначаються за такі правопорушення, як керування транспортними засобами в стані алкогольного чи наркотичного сп\’яніння, залишення місця ДТП тощо.
Провідний спеціаліст Чернівецького міського управління юстиції
Людмила ПИЛИПІВ

peredplata