Рахунки за газ: вибивання боргу чи вимагання авансу?

Рахунки за газ: вибивання боргу чи вимагання авансу?Розібратися у рахунках, надісланих \”Чернівцігазом\”, чернівчанам доволі складно. Чи то насправді накопичився борг у сплаті за блакитне паливо, чи то помилка, чи пропозиція внести аванс? І що означає фраза \”Рекомендовано до сплати?\”
Фахівець зі зв’язків із громадськістю ПАТ \”Чернівцігаз\” Андрій Семенович пояснив, що в рахунках вказаний борг – це сума, яку ви заборгували і повинні сплатити, та рекомендована проплата – це те, що просили б людей заплатити за місяць, який вже настає. Але ця оплата не є обов’язковою.
– Згідно з договором, споживач повинен вносити контрольні показники лічильника першого числа. Нарахування, які є в рахунках, здійснюються тільки відповідно до показань лічильника (щомісяця їх слід вносити на сайті ПАТ \”Чернівцігаз\”, – авт.). Коли в комп’ютері є показники лічильника, певна програма вираховує відповідно до цих показників, – пояснює Андрій Семенович. – Буває, що споживач зробив проплату, припустимо, 2-3 числа, але показники лічильника не вніс. Якщо був контролер – він зафіксував показники, але знову ж таки – показники будуть на ту дату, коли він приходив, а це не обов’язково першого числа. А у випадку, якщо показів лічильника немає за період більше ніж місяць, програма вираховує середній показник, який був того ж місяця торік.
Згідно з правилами надання послуг газопостачання, споживач оплачує за календарний місяць. Але наприклад, якщо він оплатив 1 числа, а рахунок прийшов 10-го, то у борг будуть включені ще й ці 10 днів.
Необхідність у рахунках виникла тому, що багато хто не сплачує за спожитий газ, і так хочуть якось вплинути на боржників.

peredplata