У Чернівцях затримано групу квартирних злодіїв

Днями правоохоронці Буковини виявили групу квартирних злодіїв, яка складалася з трьох осіб. Це були «гастролери» зі Львівщини, котрі впродовж останнього місяця скоювали крадіжки з помешкань буковинців. Географія їхньої «діяльності» — від Кельменецького до Вижницького районів. Не винятком, на жаль, стали і Чернівці.

Їх затримали на території Новоселиці. За словами начальника управління кримінального розшуку УМВС України в області Руслана Домніцака, під час проведення санкціонованого обшуку за місцем тимчасового проживання «гастролерів» у обласному центрі міліціонери виявили золоті прикраси, іноземну валюту та речі, що вказували на пряму причетність затриманих до квартирних злочинів. Вилучені також рації, які зловмисники використовували під час скоєння крадіжок, та пристрої, за допомогою яких вони відмикали замки в дверях. Напередодні ця група добряче «поживилася» у Глибокій. Оскільки злочинці ще не встигли реалізувати всі вкрадені речі, правоохоронці зможуть повернути їх потерпілим. Вік затриманих — від 30 до 40 років. Двоє вже мали судимості, організатор 5 разів відбував покарання за такі ж квартирні крадіжки на території західних областей України.

Усім цим особам наразі судом обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, вони перебувають у чернівецькому слідчому ізоляторі. Буковинська міліція має обґрунтовану підозру в скоєнні цією трійцею 10 квартирних крадіжок, однак це не остаточні дані, адже ще тривають слідчі дії та проводяться експертизи.

Як повідомляє начальник управління кримінального розшуку, станом на 10 грудня в області зареєстровано 193 квартирні крадіжки, нерозкритими залишається близько 60 з них.

Поширеним способом проникнення до помешкання є спосіб зламу серцевини замків з використанням певних, в тому числі й ручної роботи, пристроїв. Не цураються зловмисники й такого способу, як підбір ключа за допомогою «відмичок». Злочинці діють надто обережно, зачиняючи за собою двері квартири чи будинку, тому подеколи господар не одразу виявляє викрадені речі. На І-му та ІІ-му поверхах злодії навчилися відтискати металопластикові вікна. І надто вже дивним, за словами міліціонерів, є спосіб вільного доступу до оселі, коли господарі забувають зачиняти вхідні двері на замок. Тож аби подібного не трапилося, варто завжди бути обачними.

Наталія БРЯНСЬКА

peredplata