Скільки вартує мамографія в Чернівецькому онкодиспансері

Крик душі
«Щороку, зважаючи на професійну необхідність та стан здоров’я, мені доводиться проходити мамографію, але з онкодиспансеру щоразу скеровують до приватної лабораторії, де, зазвичай, це обстеження вартує дуже дорого, — крик душі мешканки Чернівців Олени В. – А у територіальній поліклініці, та і в поліклініці профмедоглядів навпаки, рекомендують обстежуватися саме на апараті, котрий працює в онкодиспансері. Мовляв, мамограф там новий, то й мав би давати точніший результат… Але там з якогось дива постійно «немає плівки», тому пацієнтам і «радять» звертатись до приватників. Допоможіть, будь ласка, розібратися, які категорії пацієнтів мають право (?) і коли саме (з огляду на катастрофічний брак плівок) обстежуватися у державному закладі? Скільки треба платити за мамографію на початок 2014 року в онкодиспансері і скільки – у приватних медзакладах? Як, де, залежно від чого та чи змінюватиметься вартість такого огляду впродовж 2014 року?»

Писк влади
Як повідомили в управлінні охорони здоров’я Чернівецької міської ради, за направленням від лікаря чернівчани можуть пройти безкоштовне мамографічне обстеження в обласному діагностичному центрі та в онкологічному диспансері, зробивши у реєстратурі попередній запис. Стосовно ж відсутності плівки та інших технічних матеріалів для діагностики, то їх забезпечення контролює (відповідно до підпорядкування цих медичних закладів) Департамент охорони здоров’я ОДА. Заступник директора Департаменту Ростислав Калошин запевняє, що подібні заяви буковинців про відсутність плівок та неможливість пройти обстеження в онкодиспансері є провокацією і «взагалі немає ніяких перепон». Однак наша читачка телефонувала до цього медичного закладу в присутності працівників редакції та отримала відповідь, що «плівка на закінченні, а скільки буде коштувати – «там» (читаймо «в 12-му кабінеті») скажуть, там є завідувач»… Отож у випадку відмови в обстеженні (з тих чи інших причин) Ростислав Олексійович радить пацієнтам звертатися до головного лікаря онкодиспансеру Анатолія Олександровича Гонци.

У медичному центрі “Мавекс медицина» (вул. Шкільна, 6, каб. 16) повідомляють, що мамографія молочної залози коштує 140 гривень, фахівці працюють щоденно, крім вихідних, з 9-00 до 13-00.

У реєстратурі діагностичного центру (тел. 3 50 32), куди нашу читачку скерували з приймальні керівника, повідомили, що станом на 14 січня 2014 року мамографічні обстеження в цьому закладі не здійснюються.


Наталія Брянська

peredplata