Новий метод покращення знань студента

Бути студентом сьогодні–дуже непросте завдання. Так думає більшість студентів. Безліч конспектів, лекційних матеріалів, доповідей, наукових статей – все це так утомлює та забирає багато часу і сил.

Можливо, це й справді так, та тільки не для студентів ЧНУ. Адже в стінах цього університету постійно запроваджують нові підходи в системі подачі лекційних матеріалів та їхнього закріплення на практиці. Для покращення результатів студентам пропонують писати власні наукові дослідження, ІНДЗ, реферати, доповіді, есе, створювати презентації. До цього списку додалось ще одне завдання – інноваційне і сучасне – поповнення унікальними матеріалами української Вікіпедії.

«Оцінювання рівня знань — процес дуже складний. Він потребує не тільки аналізу знань студента з певного предмету, а й оцінки його здібностей, —розповідає Дмитро Вікторович Костя, викладач кафедри конституційного, адміністративного і фінансового права юридичного факультету ЧНУ імені Юрія Федьковича. – Однією з важливих ланок оцінювання навчання студентів я вважаю роботу з інтернет-джерелами, зокрема написання статей наукового характеру до вільної енциклопедії – Вікіпедії. Звичайно, такий підхід до навчання досить неординарний, але з його допомогою можна простежити справжню роботу студента і відповідно оцінити її. Адже запропоновані їм теми є маловідомими, а це потребує в свою чергу самостійного пошуку інформації, джерел, написання самого матеріалу, а також вміння опублікувати його на Вікіпедії. Тобто студент має можливість проявити себе в усіх ракурсах, продемонструвати свою працьовитість, зацікавленість, вміння і навички».

Нововведенням задоволені й самі студенти.

«Коли почула, що для додаткових балів потрібно написати статтю на Вікіпедію, дуже втішилась. Набридло писати реферати, які потім ніде не використовують, – розповідає Уляна Вітюк, студентка четвертого курсу філологічного факультету. – Великим плюсом роботи з Вікі є те, що не тільки викладач і, власне, сам студент бачить результат своєї праці. Він відкритий для широкого загалу. Звісно, і відповідальність перед такою роботою набагато більша. Бо як, не дай Боже, пропустиш чи не правильно вкажеш якийсь факт, дезінформуєш користувачів енциклопедії».

Таке нововведення, за словами Дмитра Кості, в системі навчання є досить позитивними, більше того, це піднімає рівень українськомовної Вікіпедії, її популяризацію, освіченість студентів та їхні навички з інформатики, адже тут мова йде не про «одну студентську ніч» перед іспитом, а реальну працю студента.
Мар’яна Тодосійчук

peredplata