На Буковині дорожчають продукти

Коливання курсу долара впродовж останніх днів не могло не позначитися на гаманцях пересічних українців, спричинивши помітне зростання цін на товари, зокрема на продукти харчування. Як і прогнозували фахівці, здорожчання передусім торкнулося імпортних товарів — цитрусових фруктів та солодощів. Поки що більшість продавців реалізують старі запаси, однак якщо курс гривні не стабілізується, наступні партії товарів будуть закуповуватись за новими, уже значно вищими цінами. За словами аналітиків, вартість вітчизняних товарів змінюватись не повинна, однак практика цього не підтверджує.

— Імпортні товари вже піднялися в ціні як мінімум на одну гривню, — каже продавчиня ринку «Центральний» у Чернівцях Валентина. — Люди поки що купують їх, але при подальшому зростанні цін покупців, звісно, стане значно менше.

Також на цьому ринку спостерігається здорожчання овочів: картоплю продають від 6,50 до 8 гривень за кілограм, буряки — від 4 до 6 гривень, капусту — від 2.50 до 3 гривень, цибулю — від 7 гривень за кілограм, зелень — від 4 гривень за пучок, моркву — від 5 гривень за кілограм. При цьому продавці переконують, що вартість «борщового набору» зросла лише на декілька копійок…

— Якщо ще минулого тижня я могла купити кіло-грам картоплі за 6 гривень, то сьогодні вона вже коштує майже 7, — скаржиться чернівчанка Ольга. — А купити треба не лише картоплю. Продавцям ті «кілька копійчин», як вони кажуть, великого прибутку не приносять, а от на наших гаманцях це позначається відчутно. Ось і виходить, що сьогодні я змушена витратити на купівлю необхідних продуктів уже на 20 чи 30 гривень більше, ніж зазвичай.

Як зазначив міністр аграрної політики Микола Присяжнюк, коливання курсу гривні насамперед «позначиться на таких групах, як зернова та олійна. Зросте в ціні пальне, зростуть імпортні добрива, засоби захисту рослин. Однак якщо це і відбудеться, то вже з нових урожаїв…»
Люди ж неабияк стривожені тим фактом, що при здорожчанні товарів першої необхідності зарплата залишається «на попередньому рівні». А отже, доведеться витрачати її значно ощадливіше.

Діана ЦАРЕНКО, студентка ІІ курсу історичного факультету ЧНУ

peredplata