Чернівецька молодь обирає військову службу за контрактом

Завдяки заходам з підвищення соціального статусу військовослужбовців, які проводилися у Збройних Силах останнім часом, за минулий рік значно збільшилося число бажаючих проходити військову службу за контрактом. За підсумками року показники прийняття на військову службу за контрактом у Збройних Силах України у 2,5 рази перевершили показники звільнення.

Так, у 2013 році на військову службу за контрактом у Збройних Силах України було прийнято 11900 осіб (113,3 % від планових показників 10500 осіб). Це майже у 6 разів більше, ніж у 2012 році (2087 осіб). Таким чином, загальна укомплектованість Збройних Сил України військовослужбовцями за контрактом з початку року збільшилася на 8,8% і нині становить 62,5% (понад 52 тисячі осіб).

А Військово-Морські Сили, високомобільні десантні війська, війська спеціального призначення, армійська авіація Сухопутних військ, 4 авіаційних бригади Повітряних Сил вже повністю комплектуються військовослужбовцями за контрактом.

Нова система підготовки розроблялася з урахуванням комплектування військ військовослужбовцями за контрактом. Тепер, після набуття бойових спроможностей в інтенсивному періоді навчання, підрозділ не втрачатиме їх внаслідок звільнення військовослужбовців строкової служби, а підтримуватиме й нарощуватиме здатність до виконання завдань за призначенням.

Підрозділи Збройних Сил України, повністю укомплектовані контрактниками, залучаються до участі в міжнародних операціях з підтримання миру та безпеки, врегулювання кризових ситуацій під проводом міжнародних безпекових організацій, несення чергування в багатонаціональних військових формуваннях високої готовності та участі в міжнародних військових навчаннях. Рівень їх підготовки неодноразово високо оцінювався командуванням міжнародних операцій та багатонаціональних військових формувань.

У 2014 навчальному році у Збройних Силах України продовжуватиметься практика проведення змагань і конкурсів професійної майстерності на кращі підрозділи родів військ. Зокрема, буде сплановано конкурси серед розвідувальних, гірсько-піхотних підрозділів, підрозділів високомобільних десантних військ і морської піхоти, які відбудуться на гірських полігонах оперативного командування “Північ” та Командування Військово-Морських Сил Збройних Сил України.

У поточному році до військових комісаріатів Чернівецької області звернулося понад 60 громадян, які побажали проходити військову службу за контрактом. Більшість кандидатів бажають служити у тих військових частинах, де грошове забезпечення більше.
– Посадовими особами військових частин і військкоматів проводиться військово-професійна консультація громадян, – повідомив начальник відділу комплектування та призову – заступник військового комісара Чернівецького ОВК підполковник Юрій Миронець.- Набір кандидатів здійснюється на посади рядового й сержантського складу. В залежності від їх рівня освіти й досвіду роботи визначаються військові посади, на яких можливе проходження служби за контрактом.

За підсумками медичного обстеження, професійно-психологічного відбору й здачі нормативів з фізичної підготовки 21 юнак був направлений на військову службу за контрактом у військові частини високомобільних десантних військ. Ще шість кандидатів скеровані до військових частин Сухопутних військ та Повітряних Сил Збройних Сил України. Інші юнаки продовжують проходити медичну комісію, а дехто вже чекає на оформлення особової справи для підписання контракту.

Зацікавленість громадян в проходженні служби за контрактом в Збройних Силах України обумовлена підвищенням грошового забезпечення й соціальними пільгами. За словами офіцера, збільшення кількості громадян бажаючих проходити військову службу за контрактом, дозволяє більш якісно відбирати кандидатів.

Підполковник Сергій БЕРЕЦЬ

peredplata