Чернівці відзначили 70-у річницю звільнення від фашистських загарбників

29 березня на Соборній площі відбувся мітинг з нагоди відзначення 70-ї річниці звільнення Чернівців від фашистських загарбників. Пам’ять загиблих вшанували покладанням квітів і вінків до обеліску воїнам-визволителям.
В урочистостях взяли участь: голова Чернівецької обласної державної адміністрації Роман Ванзуряк, голова Чернівецької обласної ради Михайло Гайничеру, секретар Чернівецької міської ради Ярослав Кушнірик, заступники міського голови, голова Чернівецької обласної організації ветеранів України Василь Юрійчук, представники духовенства, громадських організацій, національно-культурних товариств, студентства.
Під час мітингу Ярослав Кушнірик вручив ветеранам-визволителям Чернівців Олександру Сурову та Михайлу Самойлову грошові винагороди.
Наприкінці урочистостей прозвучали салютні залпи та та Гімн України.

Довідково:

29 березня 1944 року Чернівці були звільнені від фашистських загарбників. Найменшу за територією область України визволяли війська 3 фронтів, 4 армій, 49 з’єднань і окремих військових частин в ході трьох наступальних операцій. На дев’ятий день Проскурівсько-Чернівецької наступальної операції командувач фронтом Маршал Радянського Союзу Г.К. Жуков наказав наступати на південь до Дністра і Чернівців, розсікти ворожий фронт і створити умови головним силам 1-го і 2-го Українських фронтів для-оточення 1-ї німецької танкової армії. Командир корпусу генерал Гетьман одержав наказ командувача армією звільнити Чернівці так, щоб вони не були пошкоджені і зруйновані. На світанку 29 березня розпочався штурм міста, а о 14 годині цього ж дня Чернівці були звільнені. Командир відділення автоматників 45-ї гвардійської танкової бригади старший сержант Юнус Юсупов зірвав з флагштока мерії прапор із свастикою. У Чернівцях пам’ять визволителів увічнена назвою вулиць, на Соборній площі стоїть пам’ятник Перемоги, а на постаменті біля залізничного вокзалу встановлено танк лейтенанта П. Ф. Нікітіна, який першим форсував Дністер поблизу села Устечка, першим увірвався до Чернівців і загинув у бою.

peredplata