Правоохоронці задокументували отримання хабара, найбільшого цьго року не лише на Буковині, а й в Україні

114 тисяч доларів хабара отримав від приватного підприємця сільський голова одного з районів Буковини за надання йому в оренду земельної ділянки з озерами. З ним у змові виявився очільник сільуправи сусіднього населеного пункту та райдержадміністрації…
Факт отримання сільським головою неправомірної вигоди розміром в 114 тисяч американських доларів задокументували правоохоронці області, ця сума хабара нинішнього року виявилася не лише найбільшою на Буковині, але й в Україні. Про це повідомив на щотижневому брифінгу начальник УМВС України в області Валерій Зінченко.
Оскільки земельна ділянка розміщена між двома населеними пунктами, вигоду мали поділити між собою два сільських голови та виконувач обов’язків керівника виконавчої районної влади, що офіційно займає посаду заступника. Суму визначили за згодою – по 50 тис. дол. за кожен ставок та 15 тисяч – за землю. Приватного підприємця заставили виготовити проектно-кошторисну документацію, тому він погодив «суму» на тисячу доларів меншу…
Справа документувалася під час передачі коштів, шляхи «відходу» зловмисником були завчасно визначені і, як лишень він взяв гроші, щосили кинувся навтіки. Правоохоронцям довелося миттєво згадати про власну спортивну підготовку… Дорогою чолов’яга почав викидати пакети з готівкою в іноземній валюті. Смішно, але одна з місцевих мешканок знайшла пакет та одразу поклала його до сараю – мовляв, пригодиться. За словами Валерія Зінченка, міліціонери заледве визбирали гроші.
Сільському голові вже оголошено про підозру у вчиненні злочину, судом обрано міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою і наразі він перебуває у слідчому ізоляторі. Двоє інших учасників злочинної змови одночасно захворіли, тому наразі лікуються. Слідчі дії стосовно них будуть продовжені після одужання. Відкрито кримінальне провадження стосовно отримання неправомірної вигоди службовими особами (ч.5 ст.368 КК України). Санкція передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від 8 до12 років та позбавлення права займатися певною діяльністю до 3-х років з конфіскацією майна.
Наталія БРЯНСЬКА

peredplata