Чернівецькі пожежники успішно загасили палаючий вагон та евакуювали пасажирів

9 квітня у Чернівцях Управління ДСНС України у Чернівецькій області провело тактико-спеціальні навчання на залізничній станції у Чернівцях. Дані навчання проводилися з метою відпрацювання дій пожежно-рятувальних підрозділів та інших служб під час ліквідації наслідків аварії на залізничному транспорті, тренування начальницького складу пожежно-рятувальних підрозділів щодо керівництва особовим складом.

За інформацією прес-служби УДСНС України у Чернівецькій області згідно задуму навчань, внаслідок необережного поводження з опалювальним обладнанням в пасажирському вагоні виникла пожежа. Пожежа швидко розповсюдилась по вагону та перекинулась на сусідній вагон. Площа пожежі склала 75 кв.м.. Створилася реальна загроза розповсюдження пожежі по всьому поїзду. У вагонах, що охоплені полум’ям, знаходяться люди, які не мають змоги самостійно вибратися. Також в результаті пожежі створилась загроза займання двох залізничних цистерн з паливно-мастильними матеріалами, що знаходились на сусідній колії. Черговий персонал станції повідомив про подію до оперативно-координаційного центру Управління ДСНС у Чернівецькій області та розпочав дії відповідно до своїх інструкцій.

Чернівецькі пожежники успішно загасили палаючий вагон та евакуювали пасажирів

Чернівецькі пожежники успішно загасили палаючий вагон та евакуювали пасажирів

Чернівецькі пожежники успішно загасили палаючий вагон та евакуювали пасажирів

Чернівецькі пожежники успішно загасили палаючий вагон та евакуювали пасажирів

Чергова зміна оперативно-координаційного центру Управління ДСНС України у Чернівецькій області відразу, при прийнятті повідомлення, направила на місце події підрозділи обласного центру та повідомила інші служби цивільного захисту. На місце події прибули всі пожежно-рятувальні підрозділи міста. Рятувальники оцінили обстановку та здійснили пожежну розвідку, використовуючи для цього апарати захисту органів дихання. За допомогою пожежних драбин вогнеборці потрапили всередину вагонів та вивели людей з вагонів на вулицю, після чого передали їх працівникам швидкої медичної допомоги. З потерпілими працювали працівники психологічної групи Управління, які у відповідності до покладених на Державну службу України з надзвичайних ситуацій завдань, здійснюють психологічну підтримку постраждалих. Одночасно з цим, бійці ДСНС організували проведення робіт по локалізації пожежі у вагонах та охолодження палаючих залізничних цистерн. Також для недопущення розливу паливо-мастильних матеріалів, вогнеборці провели пінну атаку цистерн.

Після гасіння пожежі у поїзді, евакуації людей та ліквідації пожежі залізничної цистерни з паливно-мастильними матеріалами, рятувальники перейшли до третього етапу навчань – запобігання аварії пов’язаної з витіканням хімічної речовини з залізничної цистерни. За задумом навчань, внаслідок розгерметизації стався витік хімічної речовини (метанолу), яка розтеклася навколо цистерни. Створилася загроза розповсюдження легкозаймистих парів речовини в навколишнє середовище, а також загроза займання парів та їх вибуху. На місце події додатково направлено відділення радіаційного та хімічного захисту аварійно-рятувального загону спеціального призначення Управління ДСНС у Чернівецькій області та важку інженерну техніку для ліквідації наслідків витоку хімічної речовини. Рятувальники провели розрахунок можливої зони забруднення, наклали на цистерну у місці витоку гумову подушку та бандаж, а також за допомогою важкої інженерної техніки, з метою припинення розповсюдження розлитої речовини на велику площу, створили навколо цистерни обвалування. З метою обмеження розповсюдження парів метанолу та їх осадження було створено водяну завісу.

Всього до навчань було залучено 17 одиниць техніки та 76 особового складу. Чітка взаємодія пожежно-рятувальних підрозділів та інших служб дозволила у встановлені терміни впоратися із всіма поставленими під час навчань завданнями. Незважаючи на складність змодельованих ситуації, рятувальники продемонстрували свою готовність до протидії великомасштабним аваріям, підтвердивши це діями під час навчань пов’язаних з аварією на залізничній станції.

peredplata