На Буковині блискавка вбила чоловіка

27 травня у селі Довжок Новоселицького району під час випасання худоби на відкритій місцевості був смертельно вражений блискавкою місцевий мешканець 1962 року народження. Тіло загиблого направлено на судово-медичну експертизу в Чернівці.

Управління ДСНС України у Чернівецькій області нагадує громадянам, що під час грози слід дотримуватися правил безпеки. Під час грозі уникайте відкритої місцевості. Як відомо, гроза зазвичай б’є у найвищу точку на своєму шляху. Самотня людина у полі – це і є та найвища точка. Ще страшніше опинитися під час грози на одинокому пагорбі. Якщо ж Ви з якоїсь причини залишилися в полі під час грози, сховайтеся в будь-якому можливому заглибленні у найнижчому місці, яке найближче до Вас: канавці, улоговинці або просто у найнижчому місці поля, сядьте навпочіпки та пригніть голову. Лежати на мокрій землі під час грози не рекомендується. В жодному випадку не потрібно бігти. Чим ширше Ваші кроки, тим небезпечніше для вас удар блискавки.

Ні в якому разі не варто пересуватися на велосипедах, мопедах і мотоциклах. Не варто навіть руками вести апарат, йдучи поряд. Ваш транспортний засіб краще покласти на землю або притулити до стіни і відійти від нього хоча б на пару метрів. Мобільні телефони під час грози рекомендується вимикати, адже телефон є досить сильним магнітом для блискавки.

Безпечніше всього під час грози перебувати в приміщенні із громовідводом. Не страшно, якщо ви перебуваєте в автомобілі, але вікна потрібно закрити. Ховаючись під деревами, не забувайте про те, що блискавка найчастіше попадає в найвищі з них (дуби, тополі, сосни). Тобто – чим менше деревце, під яким ви знайшли притулок, тим краще. Але, якщо це одиноке дерево (а тим більше – на пагорбі), то воно Вас не захистить, а навпаки може притягнути блискавку. А ховатися від грози в лісі небезпечно. Мокре дерево проводить струм, та крім того, кора ураженого блискавкою дерева розлітається на десятки метрів навколо, може зачепити вас.

peredplata