Десятки тисяч угорців протестували проти \”антидемократичного режиму\” прем\’єра

Десятки тисяч людей взяли участь у антиурядової демонстрації в Будапешті 23 жовтня, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Присутні протестували проти \”антидемократичного і несправедливого режиму\” прем\’єр-міністра Віктора Орбана. Кількість учасників акцій протесту склала, за різними оцінками, від 20 до 100 тисяч осіб.

Організатори заявляють, що прихід до влади Віктора Орбана знаменував падіння демократії в Угорщині.

Демонстрація була приурочена до 55-ї річниці подій 1956 року, коли в жовтні-ноябади жителі країни зробили спробу повстання проти соціалістичного уряду країни.

Виступ було придушене радянськими військами. Консервативний Угорський громадянський союз (ФІДЕС), який очолює Віктор Орбан, отримав більшість в угорському парламенті за пидсумкамы виборів 2010 року.

18 квітня угорський парламент прийняв нову конституцію країни, розроблену прем\’єр-міністром Віктором Орбаном. За ухвалення нового Основного закону проголосували 262 члена парламенту, дві третини депутатів якого є представниками правлячої партії. Ще 44 парламентарії проголосували проти, один утримався. Низка опозиційних партій, у тому числі і соціалістична, бойкотували голосування. Новий Основний закон Угорщини набуде чинності 1 січня 2012 року.

Як відомо, в квітні минулого року партія ФІДЕС на чолі з Віктором Орбаном отримала 263 з 386 місць в угорському парламенті, тобто більше двох третин, що не має прецедентів в сучасній історії країни. ФІДЕС отримав можливість самостійно змінювати Конституцію, закони про вибори і ЗМІ.

Пізніше депутати угорського парламенту обрали прем\’єр-міністром країни Орбана, голову партії ФІДЕС. 261 депутатів проголосували \”за\” його призначення, 107 – \”проти\”, 18 утрималися.

Влітку 2010 року угорський парламент обрав новим президентом республіки видатного діяча правоцентристської партії ФІДЕС Впала Шмітта.

Остання редакція закону про ЗМІ викликала бурхливі дебати в Євросоюзі. 6 січня Віктор Орбан заявив, що його країна готова виправити набув чинності в 2011 році закон про друку, якщо Єврокомісія знайде в ньому вади.

peredplata