Буковинців штрафуватимуть за бездоглядну худобу

Горезвісна проблема буковинських доріг діймає мешканців краю не тільки за зимової негоди, а й літньої погожої пори. Адже, окрім величезних ям та баюр, перепони на шляху водіїв створює… маржина.

Буковинців штрафуватимуть за бездоглядну худобу

Позаяк більшість ґазд на Буковині тримають корів, кіз та овець, автомобі-лісти почасти наштовхуються на череду корів чи отару овець, котра прямує обідньої чи вечірньої пори додому просто по дорозі, перегороджуючи шлях.

На жаль, управління державної автомобільної інспекції УМВС України в Чернівецькій області статистики щодо дорожньо-транспортних пригод за участю великої рогатої худоби не веде. Проте водіїв, котрим довелося через норовливих корів зашліфовувати подряпини на кузовах машин, – чимало. Олександр Кучерявий – один з них. Чоловік розповідає, що часто натрапляє на череду худоби на сільських дорогах, особливо у гірській місцевості.

— Вважаю, що пастухів, котрі дозволяють коровам виходити на дорогу, потрібно штрафувати. По-перше, це може спричинити дорожньо-транспортну пригоду, а по-друге, через такі коров’ячі чи овечі «каравани» пожежні машини чи «швидкі» не мають змоги вчасно дістатися за викликом, — зауважує пан Олександр.

Окрім того, на дорогах багатьох райцентрів Буковини часто можна натрапити на бездоглядних корів. Така худоба випасається вздовж парків чи скверів без нагляду господаря, часто – не припнута. Таку проблему вже почали вирішувати на місцях.

Путила – не полонина, вважає путильський селищний голова Іван Повідаш. А тому худобі на вулиці та площі міста – зась. І віднедавна тут власників худобин, котрі не слідкують за своєю маржиною, почали штрафувати.

— Люди чинять бездумно, відпускаючи своїх корів чи кіз пастись самостійно, — каже Іван Петрович. – Часто зранку, йдучи на роботу, траплялося бачити корів у самісінькому центрі селища, навіть біля районного будинку культури. Так не повинно бути, адже ці тварини пошкоджують благоустроєні території. Тому селищна рада вирішила їхніх безвідповідальних власників штрафувати.

Сума штрафу, зазначає селищний голова, становитиме від 340 до 1300 гривень.
— Штрафуватиме селищна рада, — пояснює Іван Петрович. – Тварин, котрі ходять без нагляду, відловлюватимуть, власника викликатимуть до селищної ради, де й складатимуть протокол. А комісія виконкому вже вирішуватиме, яку суму штрафу стягувати з господаря худоби.
Цього року, щоправда, жодного путильчанина ще не оштрафували. Але якщо власники й надалі залишатимуть худобу без нагляду, штрафу їм не уникнути. Адже у ст.152 Адміністративного Кодексу України, яка передбачає покарання за порушення правил благоустрою територій населених пунктів, про попередження не йдеться – одразу порушникові призначається штраф.
Діонісія КЕРНИЧНА

peredplata