Буковинські лісівники та вогнеборці навчались гасити лісові пожежі

4 липня у лісовому масиві Національного природного парку «Вижницький» відбулися тактико-спеціальні навчання з гасіння лісових пожеж за участю пожежних команд лісогосподарських підприємств Буковини та підрозділів Державної служби надзвичайних ситуацій України у Чернівецькій області. Ці навчання проводили з метою перевірки готовності лісопожежних команд та пожежно-рятувальних підрозділів до боротьби із пожежами у лісових масивах області. Повідомляє прес-служба Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства.

Згідно із ввідною інформацією через порушення вимог пожежної безпеки місцевими жителями виникла пожежа у лісовому масиві Національного природного парку «Вижницький» площею 350 кв. м. Пожежа розповсюджувалася низом, горіло опале листя та гілля. Через тип рельєфу та клас пожежної небезпеки виникла загроза поширення вогню на населені пункти, які розташовуються поруч.

Про загорання в урочищі Сухий повідомив на спецлінію «101» місцевий житель. У результаті мобілізовано протипожежні сили та направлено їх роботу на локалізацію та ліквідацію вогню. До гасіння лісової пожежі залучено лісопожежні команди ДП «Берегометське лісомисливське господарство», НПП «Вижницький» та місцевий підрозділ Управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Чернівецькій області. За короткий час завдяки злагодженим та оперативним діям пожежу в лісовому масиві НПП «Вижницький» ліквідували.

– Лісові пожежі у Карпатах – це надзвичайно небезпечне явище, тому ми повинні бути максимально готовими до боротьби із ними, – зазначив начальник Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолій Ковальський. – Сьогодні ми показали готовність нашого лісопожежного транспорту та наявність пожежного інвентарю. Усі спрацювали злагоджено та виконали те завдання, яке було поставлено у рамках навчання. Я бажаю всім, щоб ми так зустрічалися тільки під час навчання, а не на справжніх лісових пожежах.
У рамках навчань проведено конкурс-огляд лісопожежних команд. Учасників, а усього їх було 13, оцінювали за майже двома десятками критеріїв. Комісія конкурсу перевіряла чисельність команд, наявність та стан пожежного автомобіля або лісового пожежного агрегату, напірних пожежних рукавів, знімних пожежних цистерн, ємностей для води (якщо немає пожежного автомобіля), ранцевих лісових вогнегасників, бензопил, лопат, сокир, грабель тощо. Звертали особливу увагу на забезпечення засобами зв’язку, черговим спецодягом та засобами індивідуального захисту.
За результатами огляду техніки пожежних команд постійних лісокористувачів області та їх оснащення найкращими лісопожежними командами стали:
– лісопожежна команда ДП «Берегометське лісомисливське господарство» – І місце,
– лісопожежна команда ДП «Хотинське лісове господарство» – ІІ місце,
– лісопожежна команда ДП «Чернівецьке лісове господарство» – ІІІ місце.

Довідка
Державними лісогосподарськими підприємствами та працівниками державної лісової охорони щорічно проводиться комплексна робота із недопущення виникнення лісових пожеж у лісових масивах області. Зокрема, у 2013 році та станом на початок липня поточного року не допущено жодної лісової пожежі на території підпорядкованого державного лісового фонду.
У 2014 році перекрито позапланово біля 230 в’їздів у пожежонебезпечні лісові масиви, влаштовано майже 60 км та проведено догляд за понад 100 км мінералізованих смуг. Встановлено більше 300 одиниць наглядної агітації на протипожежну тематику, проведено майже 200 лекцій та бесід з населенням з метою інформування щодо правил пожежної безпеки у лісах.
У розпорядженні державних лісогосподарських підприємств Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства є шість пожежних автомобілів, які укомплектовані необхідним обладнанням та протипожежним інвентарем. На території підпорядкованого державного лісового фонду є більше 70 протипожежних водойм, облаштованих спеціальними місцями для забору води. Також по підприємствах у наявності є 14 автомобілів підвищеної прохідності, патрульні автомобілі, мотопомпи та інший протипожежний інвентар, який може бути застосований у випадку виникнення лісових пожеж.

peredplata