За дискримінацію інвалідів доведеться відповідати

Сьогодні набув чинності Закон України № 1519-VII від 18.06.2014 року, яким внесені зміни до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвалідів.

Даний закон вносить зміни до статті 2 закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», що передбачають, що термін «дискримінація за ознакою інвалідності» вживається у значенні, наведеному в Конвенції про права інвалідів та законі України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україна».

Також закон вносить зміни до статті 161 Кримінального кодексу України, які передбачають настання кримінальної відповідальності у разі дискримінації за ознакою інвалідності.

Так, пряме або непряме обмеження прав або встановлення прямих чи непрямих привілеїв громадян за ознаками інвалідності передбачає штраф у розмірі від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3,4 тис. – .. 8,5 тис. грн.) або обмеження волі на строк до 5 років, з позбавленням права обіймати певні посади на строк до 3 років.

Ті ж дії, поєднані з насильством, обманом чи погрозами, а також вчинені службовою особою, караються штрафом від 500 до 1 тис. неоподатковуваних мінімумів (8,5 тис. – .. 17 тис. грн.) або позбавленням волі на строк від 2 до 5 років, з позбавленням права обіймати певні на строк до 3 років.

Дії, які були вчинені організованою групою осіб або спричинили тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від 5 до 8 років.
Начальник відділу Чернівецького міського управління юстиції
Наталія Казимир

peredplata