Кіцмань: Майдан проти Майдану

Вже другий місяць точиться війна у Кіцманському районі. Після того, як рада Майдану, громадськість та влада на Буковині й у Києві не змогли призначити керівника РДА, тут не вщухають конфлікти.

Кіцмань: Майдан проти Майдану

Кіцмань: Майдан проти Майдану

Вже доходить до того, що всі воюють зі всіма. І нема там переможців. І ніхто не може дати раду цій війні. Ніби нам не досить Криму і Донбасу. Підкинув хтось нам Кіцмань. І підливає у вогонь оливи. За всі місяці від перемоги Майдану в Кіцмані зі всіх дучок повилазили «хруні» і «хрунихи», регіонали і їхні тушки та почали колотити світом так, що він став багатьом немилим. Кого не намагаються призначити, знаходиться група людей, яка «проти». Ще можна було зрозуміти, коли Степана Терновецького не хотіли до влади у Кіцмані пустити. Він працював під рукою у Фірташа, входив до колегій регіонала Угнуряна. А дехто засумнівався у його професійних та по-літичних можливостях. І не вийшло з нього районного намісника.

Тоді з’явилася інша кандидатура — селищний голова Лужан пані Катрюк. І тут знову почалося: згадали їй і про те, що «вона і її сім’я буде голосувати за партію регіонів» і ще чогось наплели стільки, що насамкінець сама Катрюк від посади відмовилася.
Аби надалі не було ніяких казусів. Аби задовільнити всі амбіції і всіх амбіційних кіцманчан і до них притулених, знайшли особу, яка повинна би всіх задовольнити. Це – Юрій Скорейко.

Виходець з села Борівці Кіцманського району. Жив і виховувався в українській національно свідомій родині. Добре вчився і жив по совісті. Допомагав людям всім, чим міг. За своє життя був депутатом, чиновником, керівником. Активний український патріот. Більше того, з першого (наголошую на це слово — «першого». Бо саме тоді з ним вийшов на Майдан – П.К.) дня Майдану, не задумуючись, став на нього і вріс у нього всім своїм єством, ідеєю, силою та правдою. Його призначили політики, громадські діячі, студенти. Вони довірили Юрію Скорейку стати «голосом Чернівецького Майдану». Десятки тисяч людей слухали голос Скорейка з ранку до ночі більше трьох місяців. Йому довіряли, його поважали. Влада регіоналів люто ненавиділа його і ще лютіше боялася. Кращої кандидатури на голову Кіцманської РДА годі й шукати.

Але шукають… Незрозуміло, хто і чого хоче. Та Скорейка досі не представили на посаду. Бо, за словами голови ОДА, є група людей у Кіцманському районі, яка не хоче бачити Скорейка головою. Чому? На це питання ніхто не може дати зрозумілої відповіді.

Спершу рада Майдану була проти, бо з нею не «узгодили» кандидатуру. Їм пояснювали, що кандидатура Скорейка у буремні революційні дні щодня проходила узгодження тисячами буковинців, мільйонами українців. Вони цю кандидатуру підтримали. Чому тим п’ятьом-шістьом з ради Майдану він не по душі? На це питання шукають відповіді десятки політиків, журналістів, політологів, чиновників, професорів і академіків. Не можуть знайти. І я не можу…
Тому попросив самого Юрія Скорейка відповісти на питання, чому він комусь там не сподобався і через це не може досі виконувати обов’язки голови Кіцманської РДА.

—Я не розумію суті конфлікту, — говорить Юрій Скорейко. – У мене не було конфлікту ні з ким у районі. Навпаки, дружні та ділові стосунки. Моя родина має повагу серед кіцманчан. Ті, хто проти, не можуть аргументувати свою позицію. Одного разу більше години говорив з тими людьми, але так і не зрозумів, чого вони хочуть. Тому запитав: «Кажіть, чого ви хочете?» І тут одна жіночка за всіх сказала:

– А ми не хочемо такого голови.
– Якого «такого»?…
– А такого. І все.

Що можна сказати на такі аргументи? Нічого. Бо слова тут уже не діють. То що ж і хто ж стоїть за тим, щоб у патріотичному районі не стихав конфлікт усередині демократичного середовища? Вже пів-району почало перейматися цими проблемами. Люди не втерпіли… і повстали. 9 липня майже 70 кіцманських ґаздів і ґаздинь прийшли до Ванзуряка з вимогою представити у районі законно призначеного голову РДА Юрія Скорейка. Розповіли голові ОДА все, що наболіло. І про ту раду Майдану, яка колотить у районі незрозуміло що і для кого, і про радників та помічників губернатора, котрі нездалі ні на що, і про люстраторів, котрих чомусь ніхто досі не пролюстрував. А вони чомусь люструють інших. Саме про люстраторів Скорейко розповів історію, яка може претендувати на анекдот. Але ж то була правда.

— Приходжу одного разу до люстраційного комітету ради Майдану на люстрацію. А вони мене питають: «Ви хто?». Якщо ці люстратори з Майдану не знають того, хто щодня вів цей Майдан, то виникає питання: а де вони були тоді, коли був Майдан?..
Насамкінець було домовлено, що найближчим часом голова ОДА Роман Ванзуряк представить голову Кіцманської РДА Юрія Скорейка.
Та чи на цьому запанує мир і спокій у районі? Покаже ЧАС…

Петро Кобевко

peredplata