2015 – рік електронного адміністрування

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України» з 1 січня 2015 року запроваджується система електронного адміністрування ПДВ. Вона дозволить скоротити можливості для зловживань працівників податкової сфери і, разом з тим, створить умови для унеможливлення отримання незаконного бюджетного відшкодування для платників і, тим самим, збільшить надходження до бюджету.

Як повідомила в.о. начальника ДПІ у м. Чернівцях Тетяна Шпак: «Ця прогресивна новація буде працювати наступним чином.
Найперше, в день реєстрації платника у системі електронного адміністрування ПДВ, на нього автоматично відкривається рахунок. Податкові накладні будуть складатись виключно в електронному вигляді та реєструватись в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) незалежно від розміру податку в одній податковій накладній.
Також, за допомогою електронного адміністрування ПДВ можливо буде визначити умову для надання права реєстрації податкових накладних в ЄРПН, тобто, наявність сум податку за отриманими податковими накладними на момент реєстрації, за їх недостатності – поповнення рахунку у системі електронного адміністрування податку на додану вартість та суму сплати податку при ввезені товарів на митну територію України».
Крім того, буде зменшено число критеріїв для автоматичного бюджетного відшкодування. Зокрема, відшкодування ПДВ експортерам та інвесторам в автоматичному режимі буде здійснюватися на місяць раніше, аніж зараз. Як наслідок – зменшиться кількість обтяжливих для бізнесу звірок та перевірок, у тому числі перевірок «по усьому ланцюгу постачань до виробника або імпортера».
«Впродовж 8-ми місяців цього року чернівецьким виробникам відшкодовано 20986,1 тис. грн. податку на додану вартість, що на 1190,3 тис. грн. перевищує минулорічні показники»,- зазначила Тетяна Василівна.
Іще одна, варта уваги, зміна – збільшення «порогу» обов\’язкової реєстрації підприємства – платника ПДВ з 300 тисяч гривень – до 1 мільйона гривень.
Станом на 01.09.2014р. на обліку в ДПІ у м. Чернівцях перебуває 1364 платники ПДВ (в т.ч. 1216 – юридичних та 148 – фізичних осіб), які перерахували до державної скарбниці 169256,9 тис. грн. податку на додану вартість.
Державна податкова інспекція у м. Чернівцях вдячна усім чернівецьким бізнесменам, які відповідально виконують свій конституційний обов’язок, та бажає економічного росту і процвітання підприємцям столиці Буковини.

Інформаційно – комунікаційний відділ ДПІ у м. Чернівцях

peredplata