Буковинці заборгували за газ більше 32 мільйонів гривень

Буковинці заборгували за газ більше 32 мільйонів гривеньЗа перше півріччя 2014 року значно знизився рівень оплати за спожитий природний газ порівняно з аналогічним періодом минулого року. Тенденція, що склалася, у зв’язку із несвоєчасністю оплати за спожите блакитне паливо, перешкоджає роботі ПАТ «Чернівцігаз». Заборгованість споживачів, призводить до заборгованості підприємства.

Станом на 1 вересня заборгованість чернівчан склала близько 7 мільйонів гривень від суми боргу населення області в 32 мільйони 538 тисяч гривень. Серед найбільших боржників залишаються жителі Кіцманського, Новоселицького та Вижницького районів.

Враховуючи, що більшість споживачів не йдуть на конструктивний діалог та продовжують накопичувати борги за спожитий газ, компанія вимушена вдаватися до таких крайніх заходів як відключення. На виконання робіт з від’єднання помешкань споживачів від газопостачання передано 3 557 заяв. Кількість боржників, яких вже від’єднано, досягла 300. Відновити газопостачання можна тільки за умови 100% погашення боргу та оплати послуг з відключення/підключення газу, вартість яких коливається від 260 до 400 гривень, в залежності від способу та протяжності від місця відключення.

ПАТ «Чернівцігаз», розуміючи складність ситуації, пропонує споживачам укласти договір реструктуризації боргу на щомісячне рівномірне погашення заборгованості або ж цивільно-правову угоду, що передбачає виконання певної роботи, плата за яку буде направлена на погашення боргу.

«Ситуація, яка склалася – безперечно важка. Та ми маємо розуміти, що з першими морозами обсяги споживання газу значно зростуть. Розраховуватися за енергоносії, при несплаті та накопиченні боргів, стане ще важче. Ми йдемо назустріч споживачам, які опинилися в скрутному становищі й пропонуємо сплачувати старі борги частинами або ж отримати тимчасову роботу для того, щоб сплатити заборгованість», – пояснює заступник голови правління ПАТ «Чернівцігаз» з постачання та обліку газу Володимир Ляшенко.

У свою чергу, держава через органи соціального захисту надає споживачам право на оформлення субсидії, а з 1 липня 2014 року й отримання компенсації додаткових витрат на оплату житлово-комунальних послуг, у тому числі, на газопостачання.

Зростання заборгованості за спожитий природний газ ставить під сумнів своєчасність початку опалювального сезону, оскільки ПАТ «Чернівцігаз» отримає тільки ті обсяги газу, за які зможе розрахуватися.

ДОВІДКА

Публічне акціонерне товариство «Чернівцігаз» єдина на території Чернівецької області компанія-ліцензіат з розподілу природного газу. ПАТ «Чернівцігаз» експлуатує 8,58 тис. км. газопроводів. Щорічно підприємство транспортує близько 500 млн. м. куб. природного газу. Клієнтами компанії є майже 224 тисячі сімей Чернівецької області та 4 тисячі підприємств, установ і організацій. ПАТ «Чернівцігаз» є одним з найбільших роботодавців Чернівецької області. Штат компанії становить близько 1500 осіб. Підприємство входить до трійки найбільших платників податків регіону. Протягом 2013 року воно перерахувало до бюджетів різних рівнів 34,9 млн. грн.

peredplata