На довибори депутата Чернівецької міської ради потрібно ще понад 50 тисяч гривень («ОПОРА»)

Повторні вибори до Чернівецької міської ради за 17 мажоритарним виборчим округом відбудуться одночасно з позачерговими виборами народних депутатів 26 жовтня 2014 року. Вибори у цьому окрузі мали бути проведені ще 3 серпня, проте вони так і не відбулися через відсутність фінансування. Чернівецька міська територіальна виборча комісія (Чернівецька МТВК) спочатку призначила потворні вибори на 12 жовтня, потім відмінила своє рішення і призначила вибори на 26 жовтня 2014 року. У відповідь на запит Громадянської мережі ОПОРА щодо проблемної ситуації з організації виборчого процесу з проміжних виборів, Центральна виборча комісія зазначила, що “Чернівецька міська рада на порушення вимог … закону не забезпечила виділення коштів, необхідних для проведення призначених Чернівецькою міською виборчою комісією виборів”. Стосовно проблеми з фінансуванням виборів, то рішенням сесії Чернівецької міської ради від 2 вересня 2014 року було виділено 38 тисяч гривень. Однак, як стало відомо ОПОРІ в результаті спілкування з новопризначеним головою Чернівецької міської територіальної виборчої комісії Олександром Приходнюком, цієї суми для проведення виборів недостатньо. Тому, за словами голови, комісія звернулась до Чернівецької міської ради стосовно дофінансування організації виборчого процесу на суму 56 тисяч гривень. На думку Олександра Приходнюка рішення щодо дофінансування виборів ймовірно розглядатиметься на запланованій сесії Чернівецької міської ради 25 вересня 2014 року. Станом на 15 вересня проект такого рішення на сайті Чернівецької міської ради не оприлюднено.
Чернівецька міська виборча комісія вже затвердила календарний план основних організаційних заходів з підготовки та проведення вказаних виборів. Згідно календарного плану подання документів для реєстрації кандидатів відбуватиметься з 27 вересня до 2 жовтня (включно), а прийняття рішення про реєстрацію кандидата має відбутися не пізніше 3 жовтня (включно). Варто наголосити, що в законі про вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів щодо можливості проведення одночасно повторних місцевих виборів та позачергових виборів народних депутатів вказано наступне (ч. 6. ст. 11):
Позачергові, проміжні, перші вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів можуть проводитися одночасно з виборами Президента України, виборами народних депутатів України, референдумом.
Тобто процитована частина 6 статті 11 Закону України про місцеві вибори не передбачає можливість проведення повторних виборів одночасно з виборами народних депутатів. Іншої норми, яка б стосувалась повторних виборів в цьому законі немає. Громадянська мережа ОПОРА подасть до Центральнорї виборчої комісї відповідне звернення з проханням роз’яснити ситуацію, що склалася із призначення повторних місцевих виборів до Чернівецької міської ради одночасно із проведенням позачергових виборів народних депутатів.
Довідкова інформація
17 мажоритарний округ на місцевих виборах в Чернівцях охоплює виборців таких вулиць:
Алма-Атинська, проспект Незалежності-94; 108; 110; 110А; 112; 114; 114А; 116; 125; 127, Червоноармійська – 69, 174, 186А, 190Б, Гадяцька, Естонська, Ізюмська, Канівська (від початку до №38 та №29), Каспрука (№ 31, 33, 35, 37, 39, 41, 41А, 41Б, 41Г, 43, 45, 45А, 45Б, 47, 47А, 49, 49А, 50, 51, 53, 54, 55, 56), Ковельська, Козелецька, Кошового, Лисянська, Лохвицька, Марморозька, Романця, Охтирська, Рівненська (від №20 та №21 до кінця), Шухевича, Сторожинецька (від №44 та №41 до кінця), Челябінська, Чугуївська, Бучевського Епамінонди, Вільшанська, Владивостоцька, Воронезька, Давидівська, Димківська, Донецька, Каховська, Красногорівська, Кельменецька, Лазурна, Литовська, Макіївська, Мукачівська, Неполоківська, Нішинського Павла, Погорілівська, Прилуцька, Путильська, Сокирянська, Ставчанська, Суховерхівська, Фабріціуса Яна, Хрещатинська, Чайкіної Лізи, Шубранецька, Ярославська. Провулки: Мармарозький, Челябінський, Грушовецький, Димківський, Димківський 1, Донецький, Каховський 1, Каховський 2, Литовський 1, Литовський 2, Мукачівський 1, Мукачівський 2, Мукачівський 3, Мукачівський 4, Полянського Анатолія, Фабріціуса Яна. Проїзд: Челябінський.

peredplata