Новації щодо бюджетного відшкодування податку на додану вартість

З 1 січня 2015 року бюджетному відшкодуванню підлягатиме від’ємне значення ПДВ, сформоване за результатами звітного місяця (за чинними правилами, відшкодовується від’ємне значення попереднього місяця, не погашене протягом звітного місяця). Таким чином, строк відшкодування ПДВ скорочується на один місяць. Від’ємне значення ПДВ підлягатиме бюджетному відшкодуванню в частині, що не перевищує граничну суми для реєстрації податкових накладних в ЄРПН, розрахованої на момент подання декларації (відповідна формула наведена у п.2).

Змінено критерії автоматичного бюджетного відшкодування. Нові критерії, які діятимуть з 01.01.2015: «мають необоротні активи, залишкова балансова вартість яких на звітну дату за даними податкового обліку перевищує у дванадцять разів суму податку, заявлену до відшкодування та:

а) здійснюють операції, до яких застосовується нульова ставка (питома вага яких протягом попередніх дванадцяти послідовних звітних податкових періодів (місяців) сукупно становить не менше 40 відсотків загального обсягу поставок (для платників податку з квартальним звітним періодом – протягом попередніх чотирьох послідовних звітних періодів) та/або

б) здійснили інвестиції в необоротні активи у розмірах не менше ніж 3 мільйони гривень протягом останніх 12 календарних місяців».

Виключено наступні критерії, що наразі враховуються: «розбіжності між податковим кредитом та податковим зобов’язанням не більше 10%», показники по заробітній платі та чисельності працівників, «податкове навантаження більше за середньогалузеве».

Нагадаю, Законами України №№1588, 1621 внесено зміни до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України, якими вдосконалено положення чинного законодавства в частині податку на прибуток, ПДВ, податку на доходи фізичних осіб, акцизного податку, плати за користування надрами. Зокрема прийнятими змінами скасовано низку пільг щодо оподаткування податком на прибуток та ПДВ, впроваджено систему електронного адміністрування ПДВ, яка дасть змогу скоротити можливості для зловживання, створити умови для унеможливлення отримання незаконного бюджетного відшкодування, збільшити надходження до бюджету, розширено базу оподаткування акцизним податком, зокрема за рахунок альтернативних видів палива, запроваджено новий загальнодержавний збір – військовий, змінено порядок оподаткування пасивних доходів. Зазначені зміни сприятимуть створенню умов для збільшення надходжень до бюджету, забезпеченню справедливості в оподаткуванні, а також фінансової стабільності.

Прес-служба Головного управління ДФС у Чернівецькій області

peredplata