Працюємо над помилками: типові порушення платників

Несвоєчасна сплата – найбільш поширене порушення
У рейтингу найтиповіших помилок чернівецьких платників перше місце посідає несвоєчасна сплата податку. Причиною цього порушення, як правило, є буковинська звичка залишати все на останній день, сплачувати податок у перший робочий день після вихідного, якщо граничний термін припадає на вихідний. Також необхідно врахувати режим банківського розрахункового дня, при якому сплачений у вечірній час податок зараховується на рахунки казначейства наступного дня.
Цьогоріч ДПІ у м. Чернівцях було притягнуто до відповідальності за несвоєчасну сплату майже 2 тисячі платників. Загальна сума нарахованих штрафних санкцій складає 2281,2 тис. грн. (в т.ч. по єдиному соцвнеску – 986,7 тис. грн.)
Відповідальність установлена п.122.1 Податкового кодексу України і становить 50% ставки – для платників єдиного податку та п. 126.1 ПКУ – 10% при затримці до 30 календарних днів та 20% – більше 30 календарних днів – для решти узгоджених зобов»язань.
«Немає доходів – звітувати не потрібно» – хибна думка
Друга за частотою повторення помилка – переконання, що у разі відсутності результатів діяльності (відсутність доходів і витрат) платники можуть не надавати податкової звітності. Сьогодні у податковому законодавстві не існує норми, що дозволяє ігнорувати податкову звітність.
Впродовж цього року 516 бізнесменів обласного центру було притягнуто до відповідальності за несвоєчасне подання звітності. Крім того, до 83 платників було застосовано адміністративне покарання.
Відповідальність: за неподання або несвоєчасне подання податкової звітності передбачено п.120.1 ст.120 ПКУ у вигляді штрафних (фінансових) санкцій, а саме: в розмірі 170 гривень, за кожне неподання (несвоєчасне подання) декларації (розрахунку) зазначені в одному акті; в розмірі 1020 гривень при повторному порушенні.
Державна податкова інспекція у м. Чернівцях закликає підприємців бути уважними та відповідальними до сплати податків та подання звітності.

peredplata