Буковинські податківці переконані, що застосування РРО – основа боротьби з готівковою «тінню»

Кількість перевірок бізнесменів регіону, що використовують реєстратори розрахункових операцій зменшилася у 3,5 рази. За словами фахівців Головного управління ДФС у Чернівецькій області, скорочення кількості перевірок з 266 у минулому році до 76 у цьому, зумовлене дотриманням податковою службою незмінного курсу, спрямованого на суттєве зменшення тиску на бізнес. Так само цьому сприяє і «електронізація» реєстраторів розрахункових операцій, що дозволила в пам’яті РРО формувати копії розрахункових документів і фіскальних звітів один раз на добу, який автоматично передається до серверу обробки інформації ДФС. Податківці проводять моніторинг даних, визначають розбіжності між поданою звітністю та первинними документами дистанційно та заздалегідь.
На початок жовтня нинішнього року органами ДФС Буковини зареєстровано 3335 реєстраторів розрахункових операцій та зафіксовано 6790 господарських одиниць, на яких здійснюються розрахункові операції за готівкові кошти, що належать 2580 платникам. Прості арифметичні підрахунки підтверджують – перевірками охоплено менше 3 відсотків платників, які проводять розрахунки за готівкові кошти.
Стосовно проведення фактичних перевірок суб’єктів малого бізнесу, то податківці області роблять акцент на тому, що такі перевірки залишаються крайнім засобом впливу на недобросовісних платників. І більшість контрольних заходів проводяться на підставі скарг та заяв громадян, які відповідно до діючого законодавства обов’язкові до розгляду, або за інформацією інших держорганів про наявність правопорушень на господарських об’єктах платників податків. Наразі, податківцями не ініціюються фактичні перевірки взагалі.
Отже, з початку року проведено 54 результативні фактичні перевірки, з них 29 перевірок бізнесменів, що надають послуги у місцях масового відпочинку. В ході цих перевірок виявлені порушення ведення готівкових операцій, відсутність торгових патентів і ліцензій, а також незаконний обіг підакцизних товарів. До таких «тіньовиків» за 9 місяців 2014 року застосовано більше як 0,5 млн. грн. фінансових санкцій.
Аналізуючи матеріали цьогорічних фактичних перевірок, можна відслідкувати цікаві деталі. Найперше – під час проведення хронометражу господарських операцій виторг зростає. По-друге – типи порушень майже аналогічні у всіх перевірених платників. До таких порушень можна віднести – непроведення розрахункової операції через РРО, невідповідність сум готівкових коштів на місці проведення розрахунків, нероздрукування фіскальних звітних чеків (Z-звітів). А при перевірці одного із магазинів у Чернівцях, взагалі виявлено алкогольні напої з підробленими марками акцизного податку.
«Вочевидь, абсолютно зрозуміло, що лише перевірками переконати продавців у необхідності застосування реєстраторів розрахункових операцій відповідно до Закону, а також заборонити їм торгувати не облікованим товаром, контрабандою чи контра фактом, на сьогоднішній день – утруднено, оскільки є обмеження щодо проведення фактичних перевірок. На мою думку, громадськість та всі покупці мають також долучатися – кожен отриманий з РРО чек легалізує готівку та збільшує сплату податків – і це основа боротьби з «тінню», – зазначив начальник податкового та митного аудиту Головного управління ДФС у Чернівецькій області Микола Загарюк.

peredplata