Невеселий «Дзвіночок» у Новоселиці…

У дитсадку райцентру Новоселиця побили дитину. Точніше, покарали за те, що хлоп’я (з якого б то дива?) неуважно слухало дорослого дядька — музичного керівника. Той, вочевидь, застосовуючи власну методику навчально-виховного процесу, так скрутив маляті носика, що на ньому залишилися доволі виразні синці.

Невеселий «Дзвіночок»  у Новоселиці…

Подія трапилася ще наприкінці попереднього навчального року, набула певного розголосу, але досі за антипедагогічний вчинок ніхто не покараний. Ба більше: за майже півроку у дитини та у батьків хлопчика хоча б про людське око ні музичний керівник, ані завідувачка дошкільного закладу не попросили елементарного людського вибачення.

…Того дня забирати Ігорчика з садка прийшов батько. Як розповіла нашому кореспонденту мати дитини пані Марина, чоловік одразу звернув увагу на неприродний колір синочкового носика та запитав у виховательки, що усе це означає. Не отримавши відповіді від педагогічного працівника, з жахом почув від дитини, що це «Михайлович (музичний керівник – авт.) скрутив носа 4 рази». Коли обурений чоловік віднайшов у закладі горе-вчителя, аби почути пояснення, той, не звертаючи уваги на батька, кинув хлопчикові: «А чому ти балувався?»

Ледь стримуючи в собі обурення, Ігор Петрікач написав заяву до міліції. Пройшов з дитиною судово-медичну та криміналістичну експертизу, котра за-свідчила наявність синців та навіть пошкодження носової перегородки.

А далі все відбувалося як у тумані. Міліція «відписалася» батькам, що за цим фактом розпочате кримінальне провадження і триває слідство. Прокуратура району, за словами Марини Васи-лівни та її чоловіка, також «відписалася», що підстав для криміналу немає, бо, мовляв, немає свідків події, котра призвела до травмування їхньої дитини. До речі, як стверджують батьки хлопчика, очевидців знущання з маляти «задля годиться» опитували лише через 4 місяці по тому…

До всього, маленький Ігор став навіть неугодним у освітньому закладі: хоча тут знали, що йому 6 років виповниться лише наприкінці жовтня і батьки не віддаватимуть хлоп’я до школи, на його місце, всупереч всім інструкціям та освітянським догмам, одразу ж взяли іншу дитину. Довелося Петрікачам повертати синові місце в державному закладі через районне управління освіти…

Не бачачи належної уваги до кричущого факту в дошкільному навчальному закладі з боку правоохоронців та керівництва районною освітою, родина звернулася до Генеральної прокуратури України та Міністерства освіти, а також до департаменту освіти і науки ОДА. Спеціалісти з області, котрі виїжджали з перевіркою, після її проведення рекомендували керівнику покарати винних, а роботодавцю (міській раді Новоселиці) переглянути доцільність подальшого перебування на займаній посаді керівника садочка.

— Не знаю, за які такі «заслуги» ця завідуюча досі залишається на посаді, — згорьовано мовить мати травмованого хлопчика. – Мабуть, мусить триматися, поки тут працюють музкерівником її син, вихователькою донька та сторожем чоловік. Справжній сімейний підряд виходить…

Завідувачка дошкільного навчального закладу Ольга Кондратова переконує, що все, на що скаржиться родина Петрікач, — неправда. Що хлопчик, мовляв, не пропустив у садку жодної години, тож невідомо, звідкіля взялися якісь експертні висновки. І що насправді ніякого підтвердження про травмування дошкільняти немає. Дитячий заклад, яким пані Ольга керує вже упродовж трьох десятиліть (?), має поважну репутацію і нічого подібного тут, за її словами, бути не могло. Стосовно ж музичного керівника з 11-літнім стажем роботи, то він – «зразок всього». А через Петрікачів керівник «Дзвіночка», мовляв, мусила просити захисту у прокурора, котрий водить сюди свою дитину.

Після службових висновків фахівця Ользі Несторівні довелося таки «вліпити» «зразку всього» — музкерівнику та вихователю дитини догани, але це, як вона стверджує, зовсім несправедливо. Міська ж рада Новоселиці, за словами завідуючої, претензій до неї, як до «вихователя вихователів», не має та переглядати доцільність її подальшого перебування на посаді… не буде.

Уже дізнавшись, що на службову перевірку виїжджала справді досвідчений фахівець з питань дошкілля, задала керівнику садочка провокаційне запитання: якщо це все неправда і у закладі усе так добре, то чому так трапилося і чи, бува, не вирізнявся некомпетентністю у дошкільних освітянських питаннях спеціаліст департаменту. Відповідь шокувала: «Ну, якщо вже вона виїхала сюди, поспілкувалася тут… то вирішила, аби музичного керівника покарати, і я оголосила йому та вихователю догану…»

Догану «зразковому» педагогу ні за що? Як таке може бути? І чому Ольга Несторівна, якщо все, що кажуть Марина та Ігор Петрікач та їхній тепер вже шестилітній син, є неправдою, не відстояла цих своїх «зразкових» підлеглих?

Що ж насправді відбувається у садочку і хто правий, зрозуміла, поспілкувавшись з Ельвірою Дороговою, тим самим головним спеціалістом департаменту освіти та науки ОДА, котра виїжджала на перевірку до «Дзвіночка» на скаргу батьків хлопчика.

— На жаль, усе підтвердилося, — розповіла Ельвіра Геннадіївна. – Музичний керівник так і не зміг нічого пояснити… Чим більше ми з куратором району спілкувалися з ним, тим більше переконувалися, що чоловік причетний до того, що трапилося. Причетна і вихователь, котра проводила з ним у музичній залі репетицію до свята. За неналежний догляд хлопчика вони мають понести покарання, адже це цілком справедливо – батько приводить здорову дитину до садочка і такою ж хоче забрати її додому. Крім того, я побачила такий безлад у роботі керівника… Що більше ми заглиблювалися у процес діяльності завідуючої, тим більше бачили порушень… хоча за 3 дні поінформували управління освіти, що ми виїжджаємо, що хочемо бачити, якого формату буде цей візит. Прикро, але з’ясувалося, що люди просто не розуміють, як все має бути. Тому й винесли категоричне рішення – переглянути доцільність подальшого перебування на посаді цього керівника…

Правда, за словами Ельвіри Геннадіївни, управління районною освітою так «перейнялося» проблемою, що досі не надало жодної відповіді стосовно своєї реакції на рекомендації спеціаліста департаменту.

Я ж ніяк не можу зрозуміти, як керів-ник з тридцятилітнім стажем могла допустити такий розвиток цього неприємного інциденту? І чи її поведінка, стиль спілкування, заперечення того, що трапилося у садочку, не свідчать таки про вседозволеність, як про це стверджують Марина та Ігор Петрикач?
Батьки кажуть, що надалі добиватимуться справедливості, аби подібне не траплялося більше ніде і ні з чиїми дітьми. А ще вони знають, що «сімейний підряд» законодавством нині заборонений. Попри все, ці люди могли б пробачити і дитячому музиканту, і завідувачці, якби все пішло і по-людськи, і педагогічно правильно на початковому етапі. Тепер же батьки ображеного маляти стукатимуть у всі можливі й неможливі двері. І будуть праві.

Якою ж буде ця правда і чи стане «Дзвіночок» веселим, як і належить такому закладу, провісником щастя для малого Ігорчика, дізнаємося, сподіваюся, уже невдовзі…
Наталія Брянська

peredplata