ОПОРА визнала Чернівецьку міську раду публічною на 53% – результати дослідження

Громадянська мережа ОПОРА сьогодні у 23 обласних центрах країни та у столиці презентує результати вимірювання Індексу публічності місцевого самоврядування. Порівняльне дослідження проводиться другий рік поспіль – у 2013-му проект охопив 11 міст, а в 2014 році об’єктом моніторингу стали муніципалітети усіх обласних центрів України. Активна фаза дослідження тривала протягом липня-вересня й за цей період учасники вимірювання подали більше 700 запитів на отримання публічної інформації і здійснили близько 400 моніторингових візитів.
В результаті дослідження публічність Чернівецької міської ради була оцінена у 53%, що дозволило місту посісти у всеукраїнському рейтингу восьме місце. Попри те, незважаючи на непоганий результат, рівень публічності органу місцевого самоврядування не можна вважати задовільним.
Вимірювання Індексу публічності показало, що найпублічнішими серед трьох суб’єктів самоврядування є міський голова (56%) та виконавчі органи (54%). Робота депутатів Чернівецької міської ради має нижчий показник (50%), хоч в загальнодержавному розрізі за цим критерієм займає 3-тю сходинку у рейтингу.
Публічність міського голови оцінено найвище, проте на веб-сторінці ради бракує основної інформації про головну посадову особу міста – відсутні біографічні відомості, а контактна інформація знаходиться в окремому файлі, який перш ніж переглянути, необхідно завантажити. Також відсутня інформація про повноваження та функції міського голови. Те саме стосується і даних про радників та помічників мера.
На сайті можна знайти план стратегічного розвитку міста, а також генеральний план. Але у вільному доступі можна отримати тільки схему генерального плану, оскільки план містить інформацію з обмеженим доступом. А щоб ознайомитись з міським бюджетом та змінами до нього, необхідно спершу знайти рішення сесій міської ради, на яких приймався бюджет та зміни до нього. Сам пошук документів на сайті є незручним, адже відсутня можливість пошуку за різними критеріями – дата, назва документу, слова з тексту, вид тощо.
Попри те, міський голова є достатньо публічним – він часто комунікує з пресою та активно взаємодіє з чернівчанами через мережу Facebook, для безпосереднього спілкування з мешканцями міста мер приділяє всього 4 години на місяць. Проблематичним є звернення чернівчан щодо термінових проблем, оскільки в Чернівецькій міській раді відсутня “гаряча лінія” для оперативних звернень громадян. Важливо також відмітити, що ні у Статуті територіальної громади м. Чернівці, ні в окремому положенні чітко не визначено процедуру звітування міського голови.
Позитивно, що проекти рішень та рішення виконавчого комітету оприлюднюються на веб-сайті. Інформація про склад, повноваження та роботу виконавчих органів є неповною. Також на сайті розміщена зовсім незначна частина інформації про підприємства та установи, що належать до сфери управління міської ради. В місті діє Центр надання адміністративних послуг, однак досі не створено окремого веб-сайту, не забезпечено можливості електронного запису для отримання послуг.
Більшість виконавчих органів не оприлюднюють звіти про свою роботу на веб-сайті ради і фактично не звітують безпосередньо перед територіальною громадою. Проте, у вільному доступі можна знайти звіти про виконання програм соціально-економічного та культурного розвитку, хоч вони і не є невичерпними. Дещо кращу ситуацію спостерігаємо з оприлюдненням проміжних та заключних звітів про хід виконання цільових програм в поточному році.
У результаті моніторингу депутатський корпус міськради був оцінений найнижче. Так, в Чернівецькій міській раді діє електронна система голосування, але результати поіменних голосувань за кожне питання порядку денного не розміщуються на сайті ради. ЧМР – одна з небагатьох рад, де ведеться відео-трансляція пленарних засідань, проте самі відеозаписи не завантажуються в архів веб-сторінки ради, а тому, спостерігати за сесією можна тільки в режимі реального часу. На сайті є інформація про графіки прийому виборців депутатами, а також межі округів, в яких вони були обрані. Натомість бракує інформації про помічників депутатів, подані запити та їхні контактні дані. Депутати Чернівецької міської ради фактично не звітують перед виборцями, на сайті розміщені звіти тільки декількох депутатів. Звіти депутатських комісій не оприлюднено взагалі.
«Кожна з міських рад отримає примірники звіту з вимірювання Індексу публічності, аби ознайомитися з його результатами, а також, що важливіше – з рекомендаціями експертів, як покращити рівень прозорості, відкритості та підзвітності муніципалітету», – наголошують у мережі ОПОРА.
З усіма рекомендаціями для Чернівецької міської ради можна ознайомитись тут: http://goo.gl/OSNGLB
Методологія дослідження: http://www.publicityindex.org/methodology

Координатор в Чернівцях: Прокоп Тарас, Чернівецьке представництво Громадянської мережі ОПОРА – 0954900504.

peredplata