Нова форма податкової накладної – вже з 1 грудня

Мінфін наказом від 22.09.2014 р. № 957 затвердив форму податкової накладної та Порядок її заповнення. Оновлену форму податкової накладної платники ПДВ необхідно застосовувати з 1 грудня 2014 року.
Як відомо, з 1 квітня 2014 року введено спеціальну ставку ПДВ — 7% для операції з постачання на митній території України та ввезення в Україну лікарських засобів, а також медичних виробів.
У період із 01.04.2014 р. до 01.12.2014 р. (до зміни форми податкової накладної) постачальникам ліків і медвиробів доводилося складати на операції з 7%-вим ПДВ окремі податкові накладні, з урахуванням рекомендацій. Тепер у податковій накладній для таких постачань відведено спеціальну гр. 9.
Із шапки додатка 2 зникли поля: «Дата оплати» та «Форма проведених розрахунків». А ось у таблиці додатка 2 — доповнення. Тут з’явилася гр. 11, де тепер вписуватимуть для коригування обсяги операцій без ПДВ і тих, що оподатковуються за ставкою 7%.
Зміни в Порядку заповнення заголовної частини податкових накладних із типом 01–14
Стосовно таких податкових накладних найбільше питань виникало із заповненням рядків заголовної частини. Тож у разі складання податкових накладних:
• для постачання товарів/послуг покупцю, який не зареєстрований як платник податку (тип податкової накладної — 02);
• за щоденним підсумком операцій (тип — 11) —у рядку «Особа (платник податку) — покупець» зазначають «Неплатник».
Завдяки Порядку № 957 умовний індивідуальний податковий номер (далі — ІПН) «400000000000» для заповнення рядка «Індивідуальний податковий номер покупця» отримали також:
• підсумкова податкова накладна (тип — 11);
• податкова накладна, складена в разі використання виробничих або невиробничих засобів, інших товарів/послуг, за якими суми ПДВ попередньо були включені до податкового кредиту, не в господарській діяльності (тип — 13).
У разі здійснення постачання на експорт (тип — 07) у рядках:
• «Особа (платник податку) — покупець» зазначають найменування (П.І.Б.) нерезидента;
• «Місцезнаходження (податкова адреса) покупця» — країну, у якій зареєстрований покупець (нерезидент);
• «Індивідуальний податковий номер покупця» — умовний ІПН «300000000000» (раніше тут фігурував умовний ІПН «400000000000»).
Під час складання податкової накладної покупцем (отримувачем) послуг від нерезидента, місце постачання яких розташоване на митній території України (тип — 14), у рядках:
• «Особа (платник податку) — продавець» він зазначає найменування (П.І.Б.) нерезидента:
• «Місцезнаходження (податкова адреса) продавця» — країну, у якій зареєстрований продавець (нерезидент);
• у рядках, відведених для заповнення даних покупця, — власні дані.
При цьому, як і раніше, покупці — отримувачі послуг від нерезидента указуватимуть умовний ІПН продавця «300000000000» (для використання в госпдіяльності для оподатковуваних постачань) або «200000000000» (для використання не для госпдіяльності або ж для постачання послуг за межами України).
Із пояснень до гр. 5 «Одиниця виміру товарів/послуг» прибрали вартісний вимірник «грн» (пп. 4 п. 14 Порядку № 957). Тож тепер не виникає зайвих питань стосовно заповнення цієї графи для послуг без кількісного вираження. Тобто в гр. 5 вказують ознаку «послуга», а в гр. 6 «Кількість (об’єм, обсяг)» вписують:
• «1» — у разі складення податкової накладної на повне постачання послуги чи на суму коштів, що надійшла на поточний рахунок як попередня оплата (аванс) у повному обсязі;
• відповідну частку наданої (оплаченої) послуги у вигляді десяткового дробу — у разі складення податкової накладної на часткове постачання послуги або на суму попередньої оплати частини вартості послуги.
У разі постачання товарів/послуг, до якої одночасно застосовують як ставку 7%, так і основну та/або нульову ставки, платник ПДВ складає одну податкову накладну, у якій заповнює відповідні графи. Водночас операції, що оподатковуються за різними ставками, відображають в окремих рядках податкової накладної, тобто не допускається заповнення в одному рядку одночасно граф 8–11 (п. 13 Порядку № 957).
Інформаційно-комунікаційний відділ ДПІ у м. Чернівцях

peredplata