Нацбанк інформує про захисні елементи гривні

Управління Національного банку України у Чернівецькій області у зв’язку з можливою появою в обігу підроблених грошей інформує
про захисні елементи гривні.
В інформаційному просторі з’являються повідомлення про можливість збільшення підроблених грошей у зв’язку із ситуацією на сході України. З огляду на це, громадянам необхідно знати про елементи захисту гривні.
Підроблені банкноти гривні мають дуже низьку якість, оскільки вони виготовляються з використанням копіювальної або комп\’ютерної техніки, зокрема струменевих принтерів. І якщо просто уважно роздивитися банкноту, можна одразу відрізнити підробку від справжньої банкноти. Але для цього потрібно знати елементи захисту банкнот гривні, призначені для візуального контролю – це водяні знаки, захисні стрічки, рельєфне зображення, яке відчувається на дотик, приховані зображення та інші захисні ознаки.
В обігу знаходяться банкноти третього покоління, розроблені художниками-дизайнерами Банкнотно-монетного двору Національного банку України.
Первинним захисним елементом є водяний знак — утворене внутрішньою структурою паперу зображення, яке знаходиться на незадрукованій частині банкноти. При розгляді банкноти проти світла ми бачимо зображення історичної особи, яке повторює портрет, надрукований на цій банкноті.
Крім того, поряд з основним водяним знаком є світлий елемент водяного знаку у вигляді графічного позначення гривні або цифрового позначення номіналу. Захисна стрічка, яку видно проти світла – це також візуальний захисний елемент. На ній зображено номінал і скорочена назва національної грошової одиниці – гривня. Дуже важливий захисний елемент – рельєфний друк, який відчувається руками на дотик. Таким друком на лицьовому боці банкноти виконані портрет, написи і номінали. Також потрібно звернути увагу на приховане зображення – під гострим кутом зору до джерела світла проглядається цифрове позначення номіналу банкноти. Важливою ознакою є оптично-змінна фарба, якою здебільшого виконані цифрові позначення номіналів банкнот – при зміні кута огляду бузковий колір такої фарби змінюється на оливково-зелений. Такий захисний елемент є на банкнотах гривні, починаючи з 20-ти гривень.
Для захисту банкнот використовуються волокна, які в ультрафіолетовому освітленні мають двоколірну флуоресценцію – світяться зеленим та червоним кольорами.
На гривні є спеціальні знаки для людей з вадами зору. На лицьовому боці банкнот номіналом від двох до п\’ятисот гривень знаходяться спеціальні рельєфні елементи, що відчуваються на дотик кінчиками пальців і вказують на їх номінальну вартість. Крім того, банкноти середніх та великих номіналів, починаючи від 10 гривень, розрізняються між собою за розміром – із збільшенням номіналу збільшується розмір банкноти. Збільшене зображення номіналу на банкноті – також є розпізнавальною ознакою для таких людей.

peredplata