Як уберегтися від травмування при ожеледі

Людям похилого віку під час ожеледиці за можливості краще утриматися від прогулянок. Проте якщо є така необхідність, варто взяти з собою палицю з гумовим наконечником або з шипом. Якщо у вас з собою сумка, то краще, щоб вона мала довгий ремінець, аби була можливість одягнути її через плече.

Також перед виходом з дому, аби взуття не ковзало по дорозі, можна наклеїти на підбори або підошву лейкопластир, натерти підошву взуття наждачним папером. Кращими для холодного зимового періоду, за порадами фахівців, є підошви з мікропористої чи іншої м’якої основи без великих підборів. Про це повідомляють в управлінні цивільного захисту населення обласної державної адміністрації.

Рухатися під час ожеледиці варто не поспішаючи, наступаючи на всю підошву. Руки повинні бути вільні. При втраті рівноваги необхідно швидко присісти – це допоможе втриматися на ногах. Не треба тримати руки в кишенях, адже це може призвести до швидшого падіння, яке в свою чергу може призвести до отримання важких травм. Варто пам’ятати, що у двох третинах випадків люди похилого віку отримують травми внаслідок падіння.

Прогулянки вагітних жінок під час ожеледиці без супроводу також недуже бажані. Якщо ви не надто спритні, без потреби краще не виходити на вулицю, а зачекати, поки тротуари розчистять від снігу та просиплять піщано-соляною сумішшю.

Прогулянки під час ожеледиці у нетверезому стані можуть також слугувати причиною отримання серйозних травм.

Якщо ж під час ходьби Ви таки послизнулись, постарайтесь мінімізувати наслідки можливого падіння: напружте всі м’язи, а відчувши удар об землю, обов’язково перекотіться – таким чином удар, спрямований на вас, розтягнеться і втратить свою силу при обертанні. Якщо ви впали та відчули нудоту, біль в голові та суглобах – терміново зателефонуйте до швидкої, щоб попередити можливі ускладнення від отриманої травми.

У зимовий період також бажано оминати металеві кришки люків, які можуть бути погано закріплені та покриті льодом. Також взимку небезпечно прогулюватись по узбіччях дороги, адже послизнувшись, можна впасти і потрапити під колеса проїжджаючої поруч автівки.

У містах, де тротуари розташовані у безпосередній близькості від будинків, намагайтеся рухатися ближче до середини тротуару, адже велику небезпеку становлять бурульки, особливо у період танення льоду та снігу, – інформує управління цивільного захисту населення обласної державної адміністрації.

peredplata