На Буковині племінниця позбавила 87-літню жінку житла

До прокуратури Сторожинецького району звернулась представник 87-річної жительки с. Великий Кучурів цього ж району щодо представництва прокуратурою у суді інтересів пенсіонерки Г., яку позбавили права на єдине житло та землю.

Так, будучи одинокою та неграмотною у 2008 році жінка дала згоду племінниці на укладання договору про її довічне утримання з передачею прав на житловий будинок та земельну ділянку площею 0, 25 га. Внаслідок часткової глухоти та невміння писати бабуся не підписувала та не вникала в зміст договору. Його оформленням повністю займались племінниця зі своєю дочкою, яка виступала довіреною особою бабусі. Про це повідомляє прес-служба прокуратури Чернівецької області.

В 2011 році старенька дізналась, що її будинок та земельну ділянку передано в іпотеку кредитній спілці, яка звернулась до суду з позовною заявою до неї та її племінниці про солідарне стягнення заборгованості за кредитним договором в сумі 150 тис. грн.

Під час розгляду справи виявилось, що в 2008 році племінниця бабусі уклала кредитний договір з кредитною спілкою. Для забезпечення виконання зобов’язань щодо повернення кредиту між кредитною спілкою та майновим поручителем, а ним виявилась 87-річна Г., укладено іпотечний договір, згідно з яким іпотекодавцем передано в заставу житловий будинок та земельну ділянку. Тобто, бабуся фактично позбавила себе права власності на житло.

Представник Г. звернулась до Сторожинецького районного суду з вимогою визнати іпотечний договір не дійсним, адже в результаті неписемності та часткової втрати слуху пенсіонерка не знала, що уклала іпотечний договір, а не договір про довічне утримання.

На захист інтересів Г. у розгляд справи вступив прокурор. Однак місцевий суд, а згодом і апеляційний суд області у задоволенні позову відмовили.
Не погоджуючись з судовими рішеннями першої та апеляційної інстанцій, прокуратура Чернівецької області звернулась до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ з касаційною скаргою, яка 02.12.2014 р. задоволена, судові рішення у справі скасовані, справу направлено на новий розгляд.

Органами прокуратури області буде продовжуватися супроводження даної справи у суді до повного поновлення порушених житлових та майнових прав пенсіонерки.

peredplata