У Чернівці прибув Вифлеємський Вогонь Миру

У Чернівці прибув Вифлеємський Вогонь Миру18 грудня до Чернівців прибув Вифлеємський Вогонь Миру. Передача цього Вогню –традиційна міжнародна скаутська акція, мета якої – напередодні різдвяних свят поширити символічний вогонь, запалений у місці народження Ісуса Христа.

Станиця Чернівці Пласту – Національної скаутської організації України, уже п’ятнадцятий рік поспіль бере участь в акції, яка проходить під гаслом “Поділися щастям заради миру”. У її рамках заплановано провести низку заходів, що відбудуться протягом 19-28 грудня.
Особливістю цьогорічного Вифлеємського вогню буде те, що пластуни передадуть його не лише церквам та громаді міста, як це робилося зазвичай, а й у державні установи, органам місцевого самоврядування, громадським організаціям, у військовий госпіталь.
План заходів:
19 грудня о 17.00 – передача Вифлеємського Вогню Миру громаді та меру міста Чернівці (Соборна Площа);
21.12.2014, 11:00 – Передача Вифлеємського Вогню Миру скаутам Молдови на Молдовському кордоні (пункт пропуску “Мамалига-Крива”);
21.12.2014 – передача Вифлеємського Вогню Миру церквам міста Чернівці:
9.00 – Кафедральний собор прп. Параскеви Сербської (вул. Заньковецької, 24),
10.00 – Собор Успіння Пресвятої Богородиці УГКЦ (вул. Руська, 28),
11:00 – Римо-Католицький Костел (вул. Головна, 20);
(час уточнюється) Передача Вифлеємського Вогню Миру військовому шпиталю (вул. Героїв Майдану, 41)

Довідка. Акцію започаткувала 1988 року Австрійська телерадіокомпанія як благодійний вчинок — донести світло з символічного місця народження Ісуса Христа тим, хто святкує Різдво поза домом — у лікарнях, сиротинцях тощо. Того ж року ініціатива була підхоплена скаутами Відня. До Європи Вогонь з Вифлеєму у кінці листопада привозять літаком у спеціальному контейнері австрійські скаути, а вже з Відня естафету перебирають сусідні країни. Вифлеємський вогонь передається з рук у руки, від одного скаутського осередку до іншого, мандрує із заходу на схід, долаючи безліч кордонів та єднаючи християн у переддень Різдва Христового.
У скаутському поясненні палаючий вогник символізує очікування в період посту, повну жертовність. Світло є символом тепла, миру та злагоди, а також душевного спокою, любові до людей і до світу.
Українські пластуни уже 15 років поспіль беруть участь у міжнародній естафеті передачі Вифлеємського Вогню Миру. Світло розповсюджується по всій Україні – його передають у церкви, державні установи, школи, сиротинці, лікарні.
Ідея Вогню та його проста символіка символіка сприйнялися українською громадою і впродовж останніх років для багатьох Вогонь став доповненням під час святкування Різдва Христового. Вогнем з Вифлеєму люди запалюють свічки на Святу Вечерю. Традиційно Вогонь зберігається в церкві до Йордану – до 19 січня. Потім його можна погасити. У попередні роки акцію передачі священного сяйва благословили Українська Греко-Католицька церква, українська Православна церква Київського патріархату, Українська Автокефальна Православна церква та Римо-Католицька церква в Україні.

peredplata