Буковинські рятувальники нагадують про правила поведінки на льоду

Невід\’ємною складовою частиною зими є настання льодоставу. Перебувати на льоду безпечно, якщо дотримуватися елементарних заходів безпеки. Однак, не усі знають, а якщо і знають, то не дотримуються правил поведінки на льоду, через що потрапляють у лихо і, як не прикро, гинуть від утоплення.

З метою запобігання виникнення нещасних випадків на льоду, працівники Чернівецького міського відділу Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Чернівецькій області проводять попереджувальні заходи – відвідують місця масового перебування людей на кризі, проводять із рибалками роз’яснювальні бесіди, вручають пам’ятки та листівки із застережувальним змістом. Так, з 2 по 4 січня рейд було проведено на озерах міста Чернівці, на яких найчастіше збираються люди, щоб порибалити. Любителям зимової риболовлі нагадали, що дотримання основних правил безпеки дозволить не перетворити приємне хобі у неприємні спогади.

Буковинські рятувальники нагадують про правила поведінки на льоду

Заходи безпеки на льоду
Перш ніж ступати на лід, дізнайтесь про товщину льодового покрову на водоймі. У різних місцях річок, озер товщина льодового покрову може бути різною. У гирлах річок та приток міцність льоду послаблена течією.

Категорично забороняється перевіряти міцність льоду ударами ніг.

При переході по льоду необхідно йти один за одним на відстані 5-6 метрів та бути готовим надати необхідну допомогу людині, яка йде попереду.

Правила поведінки на льоду
1. Виходити на лід можна тільки за стійкої морозної погоди.
2. Переходити водойми потрібно в спеціально позначених і обладнаних для цього місцях.
3. Забороняється виходити на лід, товщина і міцність якого вам невідомі.
4. Забороняється збиратися на льоду великими групами в одному місці.

Дії у разі потрапляння під лід
Головне – не втрачати самовладання! Кожна секунда перебування у воді працює проти Вас: намокає одяг, залишають сили, розвивається температурний шок!
1. Розкиньте руки і намагайтеся позбутися зайвих тягарів.
2. Вибирайтесь, за можливістю, в той бік, звідки прийшли – там перевірений лід.
3. Покличте на допомогу (якщо є хтось поруч)!
4.Намагайтеся не занурюватися під воду з головою! Якщо можливо, переберіться до того краю ополонки, де течія не захоплює Вас під лід.
5. Якщо у Вас є підручні засоби, що можуть допомогти спасінню (дошка, мотузка, жердина, ключка тощо), застосовуйте їх.
6. Намагайтеся вибиратися на лід спиною, розкинувши руки. Опинившись на краю ополонки, переверніться на живіт та відповзіть в сторону.

Надання допомоги потерпілим на льоду
Щоб допомогти людині, яка потрапила у біду і не постраждати самому, дотримуйтесь наступних правил:
1.Подумайте, чи зможете під час надання допомоги впоратись самотужки, чи краще покликати на допомогу ще кого-небудь. Якщо поряд нікого немає, то дійте продумано і обережно.
2. Протягніть потерпілому довгу жердину, дошку, палицю від лиж, лижу, хокейну ключку або киньте мотузку, зв’язані паски тощо. Якщо вам все-таки необхідно вийти на лід, то ляжте на лід і повзіть по поверхні, штовхаючи рятувальний засіб перед собою або кидаючи перед собою мотузку чи пасок.
3. Будьте якомога далі від ополонки, протягніть потерпілому палицю, жердину, чи киньте мотузку.
4. Витягніть потерпілого, попросіть його працювати ногами – так буде легше витягнути його з ополонки. Коли ви його витягли. не дозволяйте йому підійматись на ноги, нехай він повзе вслід за вами до берега.
5. Після того, як витягнете потерпілого у безпечне місце, викличте «швидку допомогу», надайте першу допомогу, необхідну при охолодженні:
— поступово відігрійте постраждалого, загорніть його у ковдри або сухий теплий одяг;
—не намагайтесь зігріти тіло потерпілого дуже швидко, не занурюйте його у теплу воду, швидке обігрівання може викликати серцеві проблеми;
— будьте надзвичайно уважними при поводженні із потерпілими;
— по можливості прикладіть до тіла теплий предмет (гарячу грілку, пляшки із теплою волого);
— дайте тепле пиття, якщо потерпілий при свідомості.

Пам’ятайте – вода помилок не прощає, навіть тверда.

Павло Власюк
начальник Чернівецького міського відділу
Управління ДСНС України у Чернівецькій області

peredplata