На Буковині стартував проект просвітньої компанії «Майбутнє варто планувати»

В світі щодня близько 800 жінок помирають від попереджуваних причин, пов’язаних з вагітністю та пологами (ВООЗ,2014р.)

В Україні рівень материнської смертності в 2.5 рази перевищує середній показник по Євросоюзу (відповідно 12.5 та 4.75 на 100 тисяч народжених у 2012р). Третину усіх випадків материнської смертності (одне з перших місць протягом останніх років) займає екстрагенітальна патологія. Заходи з планування сім’ї мають потенціал знизити рівень материнської смертності на 32%, рівень малюкової та дитячої смертності – на 10%, рівень не планованої вагітності – на 71%, можуть попередити інфікування ВІЛ на 80% завдяки правильному та послідовному використанню презервативів (державна статистика МОЗ).

З січня поточного року за підтримки Інституту досліджень та тренінгів імені Джона Сноу, розробника програми «Здоров’я жінок України» та Агентства США з міжнародного розвитку, стартував проект просвітньої компанії «Майбутнє варто планувати» метою якого є проведення, спільно з Обласним центром планування сім`ї та репродукції людини та Обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді заходів в підтримку доступу молоді від 18 років, зокрема, осіб які проживають в області, до послуг з репродуктивного здоров’я, та планування сім’ї.

Реалізує компанію Міський благодійний фонд «Нова сім’я», в особі президента – Тетяни Бережної, представника Всеукраїнської коаліції з репродуктивного здоров’я та планування сім\’ї України в Чернівецькій області та координатора роботи компанії – Альони Бежан, співавтора проекту компанії в області.

За словами Альони Бежан, планування сім\’ї є рентабельним втручанням: у разі використання сучасних методів контрацепції усіма жінками з групи ризику можна було б знизити рівень незапланованої вагітності та вартість післяабортного лікування приблизно на 230 мільйонів доларів щороку на охорону здоров’я (інститут Гуттмахера, 2012).

Використання сучасних методів контрацепції зумовлює зменшення частоти абортів, при цьому не впливаючи на рівень народжуваності. Але,– зауважує Альона Бежан, для при плануванні заходів з репродуктивного здоров’я не можливо обійтись без консультації спеціаліста.

Враховуючи потреби сучасної молодої людини на території України працює інформаційна лінія з питань планування сім’ї та репродуктивного здоров’я за номером 0 800 50 27 57 можна отримати безкоштовну фахову консультацію.

Лінія працює з 9:00 до 18:00 у робочі дні (понеділок – п’ятниця). Дзвінки на інформаційну лінію є безкоштовними зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України.

peredplata