ПРАВА ВИМУШЕНИХ ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ І ЩО ТРЕБА РОБИТИ, ЩОБ ЦИМИ ПРАВАМИ СКОРИСТАТИСЯ

Перше, що необхідно зробити, – отримати так звану довідку \”переселенця\”. Тобто, людина повинна зареєструватися і стати на облік у місцевих органах влади за місцем тимчасового проживання (перебування). Це обов\’язкова умова для отримання пенсій та інших видів допомог, які люди отримували за місцем реєстрації.

Довідка про взяття переселенця на облік
Така довідка є єдиною підставою, котра засвідчить правовий статус внутрішньо переміщеної особи: її права та обов’язки. Маючи довідку, можна вимагати від органів державної влади забезпечення прав.

Щоб її отримати, потрібно звернутися у відділ із питань соціального захисту населення місцевої державної адміністрації за місцем фактичного проживання із заявою про отримання довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Разом із заявою потрібно подати:
– паспорт, свідоцтво про народження, або тимчасове посвідчення, що підтверджує особу громадянина України;
– якщо є, будь-який документ з інформацією про місце проживання: військовий квиток про проходження військової служби, трудова книжка із записами про здійснення трудової діяльності, документ, що підтверджує право власності на нерухоме майно.

Довідку повинні видати в день подання заяви без сплати будь-яких платежів та зборів. Це стосується як першої видачі такої довідки, так і продовження її дії або отримання дублікату.
Термін дії довідки – 6 місяців. Якщо обставини вдома не змінилися, то довідку можна продовжити ще на 6 місяців.

Коли можуть відмовити у видачі довідки?
Законодавець передбачає такі підстави:
– на території, звідки переселялися, відсутні обставини, що спричинили внутрішнє переміщення, тобто припинилися збройні конфлікти, тимчасова окупація, масові порушення прав людини;
– у державних органів є інформація про подання заявником вочевидь неправдивих відомостей для отримання довідки;
– заявник втратив паспорт (а для дітей – свідоцтво про народження)

Такі підстави є щонайменше сумнівними, оскільки право на довідку, не зважаючи на фактичні обставини – людині нема де жити і працювати, – перестають діяти, якщо населений пункт, звідки вона переселилась, уже під контролем української армії. Нікого не турбує, що житло заявника тепер існує тільки в документах, а найближчий вцілілий супермаркет – в іншому населеному пункті. Проте права внутрішньо переміщеної особи анулюються.
Це також стосується загубленого паспорта чи свідоцтва про народження.
У такому випадку потрібно звернутися до територіальних підрозділів Державної міграційної служби за місцем перебування, які протягом одного дня видадуть тимчасове посвідчення, що підтверджує особу громадянина України, іноземця або особу без громадянства. З таким посвідченням теж можна звертатися для отримання довідки.

Право на адресну грошову допомогу
Грошову допомогу надають громадянам України, іноземцям та особам без громадянства, які постійно проживають в Україні і переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення АТО, а також взяті на облік (мають довідку).
Звертатися за допомогою потрібно до відділів соціального захисту населення державних адміністрацій або до виконавчих комітетів місцевих рад (сільській, селищній, міській раді).
Грошова допомога особі призначається на сім’ю та виплачується одному з її членів.

Із собою потрібно мати:
– заяву про отримання допомоги;
– паспорт або інший документ, що посвідчує особу;
– довідки всіх членів сім’ї про взяття на облік осіб, які переміщуються;
– письмову згоду довільної форми від інших членів сім’ї про виплату грошової допомоги цій особі.

Розміри допомоги на одну особу:
– для непрацездатних осіб (пенсіонери, інваліди, діти) – 884 гривні;
– для працездатних осіб – 442 гривні.

Загальна сума допомоги на сім’ю розраховується як сума розмірів допомоги на кожного члена сім’ї і не може перевищувати 2 400 гривень. Ці кошти не оподатковуються. Виплати призначаються протягом 10 днів після подання заяви і виплачуються впродовж не більше 6 місяців з дня призначення допомоги.

Коли можуть відмовити в наданні грошової допомоги
Допомогу не призначають, якщо:
– будь-хто з членів сім’ї володіє житлом, розташованим не на тимчасово окупованій території України чи районах проведення АТО;
– у володінні сім’ї є два або більше транспортні засоби, що підлягають державній реєстрації й обліку в Державтоінспекції (автобуси, вантажні та легкові автомобілі).
– будь-хто з членів сім’ї має на депозитному банківському рахунку суму, що перевищує 10-кратний розмір прожиткового мінімуму (тобто більше 12180 гривень).

Якщо працездатні члени сім’ї (віком від 16 до 60 років) не працевлаштувалися впродовж двох місяців із дня призначення допомоги, то її розмір для таких осіб на наступні два місяці зменшується на 50 відсотків, а потім виплати їхньої частки взагалі припиняються.

Забезпечення прав безробітних
Якщо в особи, яка звільнилася з роботи і перебуває на обліку внутрішньо переміщених осіб, відсутні документи, що підтверджують:
– факт звільнення (припинення зайнятості);
– періоди трудової діяльності та страхового стажу,
вона має право, незважаючи на це, зареєструватися як безробітна та отримувати допомогу з безробіття, соціальні й інші послуги за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням на випадок безробіття.

Для отримання допомоги йдемо в Державну службу зайнятості і подаємо:
– довідку про взяття на облік;
– паспорт або тимчасове посвідчення.

Для підтвердження факту звільнення особа повинна також надати:
– нотаріально посвідчену письмову заяву про припинення трудових відносин;
– підтвердженням того, що ця заява надіслана роботодавцю рекомендованим листом (з описом вкладеної до нього заяви).

До громадянина, взятого на облік внутрішньо переміщених осіб, для отримання статусу безробітного не застосовуються вимоги, як при звичайній процедурі. До моменту отримання документів та інформації про періоди трудової діяльності, заробітну плату (дохід), страховий стаж допомога з безробіття цим особам призначається у мінімальному розмірі – 544 гривні.

Право на освіту
Студенти, взяті на облік внутрішньо переміщених осіб, мають право на продовження здобуття певного освітнього рівня на території інших регіонів України за рахунок коштів державного бюджету або інших джерел фінансування. Це означає, що університети повинні створювати сприятливі умови для зарахування попередньо здобутого студентами рівня навчання. У випадку відмови при прийнятті на навчання порушене право тепер можна оскаржувати в суді.

Право на житло і земельну ділянку
Переселенці мають право вимагати в місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування надання у тимчасове користування житлового приміщення або соціального житла, придатного для проживання. Оплачувати треба тільки комунальні послуги.
Закон передбачає право внутрішньо переміщених осіб на отримання земельної ділянки із земель державної власності. Виділяти їх мають органи місцевого самоврядування.

Також закон надає право вимагати в цих органів, а також в окремих банків, виділення довгострокового пільгового кредиту (в тому числі іпотечного) на придбання земельної ділянки та будівництво або кредиту на придбання житла. Перелік банків, сподіваємося, незабаром оприлюднять.
Ставка кредитування (скільки % від кредиту потрібно сплачувати за рік користування) для такої категорії осіб має становити не більше облікової ставки Національного банку України, що встановлена на період видачі такого кредиту. Зараз це – 14% річних, значно менше, ніж 20-30%, які пропонують українські банки для кредитування житла на загальних умовах.

Право на безоплатне харчування та допомогу в переміщенні речей
Від місцевих державних адміністрацій і органів місцевого самоврядування можна вимагати:
– безоплатну правову допомогу з питань взяття на облік внутрішньо переміщених осіб;
– інформацію про можливі місця й умови для тимчасового проживання/перебування, про стан інфраструктури, довкілля у таких місцях;
– медико-психологічну допомогу;
– безоплатне харчування на період до отримання такими особами статусу безробітних або їх працевлаштування, але не більше одного місяця;
– допомогу у переміщенні рухомого майна під час від’їзду з місця проживання, де відбуваються бойові дії, та повернення назад;
– влаштування дітей у садочки та школи державної форми власності;
– гуманітарну та благодійну допомогу;
– безоплатний проїзд залізничним, автомобільним транспортом внутрішньо переміщених осіб до залишеного місця проживання.

Змінили місце проживання – повідомте
Окрім прав, переселенці повинні виконувати декотрі обов’язки. Серед них – дотримуватися Конституції й обов’язково повідомляти про повернення до покинутого місця проживання найближчу ДМС протягом 10 днів після переїзду.
Також внутрішньо переміщена особа повинна один раз на шість місяців з’являтися до найближчого територіально підрозділу ДМС.

Начальник відділу Чернівецького міського управління юстиції Наталія КАЗИМИР

peredplata